Korekcije cijena

Otkrivamo što možemo očekivati od tržišta nekretnina u 2013.

Otkrivamo što možemo očekivati od tržišta nekretnina u 2013.
Foto: Dom i vrt
1/3
31.12.2012.
u 00:12

Nekim nekretninama sigurno će cijene pasti, a one na moru postat će još primamljivije

Hrvati osluškuju hoće li banke spustiti kamate na stambene kredite, što će donijeti najavljeni porez na nekretnine, što je s hipotekama, kako će se cijene nekretnina kretati nakon ulaska u Europsku uniju... I to su samo neka od pitanja koja će i u idućim mjesecima određivati domaće tržište nekretnina.

– Tržište će uvelike ovisiti o gospodarstvu, a ulazak u Europsku uniju može posebno donijeti optimizam i neki zamah priobalju. Optimizam je, inače, jako važan u ovom poslu, jer ljudi danas ulaze u nekretninske transakcije samo ako moraju – kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretnina Hrvatske gospodarske komore, te dodaje:

– Što se tiče cijena, neke korekcije očekujemo, ali ne previše, i to samo za jedan dio nekretnina. Dakle, nešto će pojeftiniti, ali one nekretnine koje su posebne i vrijede, uvijek će naći put do kupaca.

Stvaranje preduvjeta

Oživljavanje tržišta ovisit će o potezima Vlade, spremnosti banaka da investiraju u nove projekte, rejtingu, ali i o globalnom tržištu nekretnina i kapitala.

Dubravko Ranilović ističe kako u 2013. godini očekuje analizu pogrešaka iz prošlosti i stvaranje preduvjeta da se ovakav pad tržišta više ne dogodi.

– Cijelu godinu osjećamo lagani pad i usporavanje tržišta, a kao nikad prije kupci su zahtjevni i točno znaju što žele za svoj novac – kaže Nives Cimerman Džeba, direktorica agencije za prodaju nekretnina. – Takvi kupci spremni su čekati da se na tržištu pojavi nekretnina koju žele i s njima prihvatljivom cijenom. Sve drugo ih ne zanima – ističe N. Cimerman Džeba.

Uloviti pravu priliku

Statističkih podataka o broju nekretnina koje se prodaju nema, a nekadašnje očekivane cijene kvadrata po gradovima i njihovim četvrtima više nisu standardizirane. Tako u istoj ulici možete kupiti, primjerice, stan po nevjerojatno različitim cijenama kvadrata. Najpovoljnije su nekretnine čiji vlasnici iz različitih razloga moraju hitno prodati kuću, stan, garažu ili poslovni prostor.

Tko "ulovi" takvu nekretninu, može uštedjeti znatan novac.

Obala je i dalje privlačna strancima, ali apartmani, kuće za odmor ili stanovi ove godine nisu išli "kao halva". Rusi i Englezi i dalje ostaju najbolji kupci.

1 Unutrašnjim mjerama treba ublažiti stanje

Vlada može učiniti dobre poteze. Primjerice, davanjem različitih olakšica potaknuti kupnju stanova

2 Ulazak u Europsku uniju potaknut će prodaju na moru

Nekim nekretninama sigurno će cijene pasti, a one na moru postat će još primamljivije

NE PROPUSTITE: Zeleni krediti: Za štedljive nekretnine 
- jeftinije zaduživanje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije