Porezi

Od Nove godine na građevinsko zemljište obračunavat će se PDV. Znači li to skuplje stanove?

nekretnine
Foto: Pixsell
1/2
05.06.2014.
u 18:00

Najrealnije je očekivati sitna p oskupljenja jer je tržište nekretnina ionako u velikoj krizi

Ulaskom u Europsku uniju prihvatili smo brojne obveze, no većina građana s njima nije upoznata pa stoga ne čudi što je za mnoge bila šokantna najava da se od 1. siječnja iduće godine na promet na građevinsko zemljište počinje obračunavati PDV umjesto dosadašnjeg poreza na nekretnine. 

Dodatni udarac

Naravno, s obzirom na to da je nekretninsko tržište već godinama u krizi, čemu najbolje svjedoči velik broj neprodanih nekretnina, posebice iz novogradnje, svi uključeni u posao s nekretninama strahuju od daljnjeg pada prodaje i povećanja cijena stanova i kuća.

Međutim, stručnjaci ističu da upravo zbog krize scenarij s naglim porastom cijena nije izgledan.

– Zbog velikog broja neprodanih stanova teško je očekivati da će cijene znatno rasti, ali i sitna poskupljenja mogla bi utjecati na negativan trend prodaje stanova – objašnjava Mila Lacković iz Agencije za promet nekretnina Lapis.

No, što konkretno znači uvođenje PDV-a na građevinsko zemljište umjesto dosadašnjeg poreza na nekretnine?

– Znači osjetno poskupljenje tog istog zemljišta, a za kupnju stana od 100.000 tisuća eura – cijenu, matematički gledano, višu za otprilike pet tisuća eura. No, s obzirom na iznimno lošu situaciju na tržištu i velik broj nekretnina, teško da će se ostvariti taj scenarij – kaže nezavisni ekonomski analitičar Goran Pribačić.  

Velik broj darovnica

Dakako, od novog obračunavanja poreza najviše strahuju investitori kojima će se na ovaj način zarada smanjiti, a troškovi povećati. Doduše, pojavili su se i scenariji koji predviđaju da će zbog uvođenja stope od 25 posto umjesto dosadašnjih pet posto cijene zemljišta padati.

Stoga ne čudi da većina njih očekuje s nestrpljenjem konkretne poteze ministra financija Borisa Lalovca. Stručnjaci pak upozoravaju da uvođenje PDV-a na zemljište neće izazvati tektonske pomake na tržištu, poput primjerice najave o uvođenju poreza na nekretnine, od kojeg se u međuvremenu privremeno odustalo, a koja je rezultirala velikim povećanjem darovnica među građanima.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bosanac1951
bosanac1951
10:47 06.06.2014.

I dan danas se teško kupuju stanovi... A od nove godine nikako..."Baš fino"..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije