Tržište nekretnina

Sve traženije velike kuće za buduće domove umirovljenika

nekretnine
Foto: Shutterstock
27.03.2015.
u 08:30

Najam kuća za domove za starije na tržištu košta od dvije do šest tisuća eura mjesečno, ovisno o stupnju uređenosti

U posljednjih nekoliko mjeseci posrednici u prodaji nekretnina primijetili su zanimljivu činjenicu – na tržištu postoji interes za velike kuće i manje zgrade koje bi u budućnosti mogle postati domovi umirovljenika. Privatni domovi umirovljenika unosan su posao, a potražnja budućih korisnika povećana, stoga vlasnici takvih nekretnina mogu iskoristiti priliku koja se iznenada pojavila na tržištu. Prvi preduvjet je za to da nekretnina ima mogućnost smještaja 20 do 30 osoba.

I najam i kupnja

Poželjno je da nekretnina bude prizemnica, no dobrodošle su i katnice sa širokim unutarnjim stubištem. Takva kuća trebala bi imati i širok kolni ulaz. Kad kupuju, budući vlasnici žele i što jednostavnije adaptirati prostor u sobe s nekoliko sanitarnih čvorova, veliku kuhinju s blagovaonicom i dnevni boravak. Za takvu nekretninu važno je da ima plinski priključak ili da postoji mogućnost priključenja na plinsku mrežu. Prednost je i ako uz kuću postoje i vanjske pomoćne prostorije, poput nekadašnjih gospodarskih zgrada i ljetnih kuhinja te većih podruma i ostava. Takvi objekti često se prenamjenjuju u manje dvorane različitih polivalentnih sadržaja. 

– U našoj agenciji najtraženije su kuće za takvu namjenu u široj okolici Zagreba, od Samobora do Sesveta, a budući vlasnici umirovljeničkih domova češće nekretninu žele uzeti u najam. To ujedno znači da bi nekretnina morala već biti pripremljena za takvu namjenu. Cijena najma takvih nekretnina kreće se, naravno ovisno o stupnju uređenosti, od dvije do šest tisuća eura mjesečno – ističe Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta

Za najam ili kupnju takve nekretnine važni su i dvorište i lijepa okućnica koja budućim stanarima može biti ljetni dnevni boravak. Najčešće se biraju nekretnine izvan grada, ali dobro cestovno povezane s najbližim gradom kako bi korisnici jednostavnije mogli primati posjete. Budući vlasnici raspituju se i o mikroklimi mjesta u kojem se nekretnina nalazi, a podjednako je važna i infrastruktura mjesta jer za buduće korisnike dobre kondicije važna je i dostupnost prodavaonice, crkve i ljekarne. 

Izuzetna ponuda

Posrednici u prodaji nekretnina ističu kako i u budućnosti očekuju potražnju za nekretninama upravo za ovu namjenu, no i realnije tražene cijene. Ponuda ide na ruku potencijalnim kupcima, ali cjenovno šarenilo ipak traži temeljitu pretragu. One nekretnine, posebno kuće za koje se traže nerealno visoke cijene u prodaji stoje i po nekoliko godina. Bolje prolaze vlasnici koji osluškuju tržište i cijene prilagođavaju trenutačnoj potražnji. 

>> Cijene kvadrata: na moru i do tri puta skuplje nego u unutrašnjosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije