Tržište nekretnina

Najveća potražnja za stanom cijene do 700.000 kn

njuskalo
Foto: arhiva
08.01.2017.
u 08:00

Cijene stanova nastavljaju oporavak na godišnjoj i mjesečnoj razini, što se najviše vidi u Zagrebu, Splitu te u turističkim centrima

 Kraj mjeseca, a osobito godine, znači da je došlo vrijeme za novi pregled tržišta nekretnina. Prema Njuškalovu istraživanju, čini se da je došlo do blagog oporavka jer je prodaja stanova i kuća porasla u odnosu na isto razdoblje lani te u odnosu na studeni. Kao i dosad, najskuplji su gradovi na Jadranu, a predvodi ih Dubrovnik.

Oporavak u Međimurju

Novo istraživanje Njuškala, koje je provedeno na uzorku od 165.000 aktivnih oglasa u posljednjem mjesecu 2016. godine, pokazalo je da je došlo do neznatnog rasta cijena nekretnina u Hrvatskoj prema istom mjesecu prošle te u studenom ove godine. Taj je oporavak vidljiv u cijenama stanova na godišnjoj, ali i na mjesečnoj razini, a to se najbolje vidi u većim gradovima poput Zagreba i Splita, ali i u turističkim centrima u priobalju. Cijene stanova najviše rastu također u Splitu i u Zagrebu, dok je u Rijeci vidljiv tek manji oporavak cijena. Osijek je nastavio sa stagnacijom cijena kvadrata stana. Što se tiče oporavka cijena na razini županija, u većini je županija vidljiv pad u prosječnim cijenama nekretnina, a najizraženiji je u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Cijene u županijama na priobalju tijekom prosinca očekivano su niže nego u ljetnim mjesecima. Tek jedna od rijetkih kontinentalnih županija koja je u prosincu zabilježila oporavak cijena nekretnina na godišnjoj i mjesečnoj razini je Međimurska, dok su kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno i županije s najnižim cijenama nekretnina općenito. Gledajući cijene po gradskim četvrtima u Zagrebu, one izrazito variraju – najniže prosječne cijene mogu se pronaći u Brezovici, oko 930 eura po kvadratnom metru za stan, a slijede je Sesvete i Gornja Dubrava. Govoreći o najvišim cijenama, uglavnom prema očekivanjima, nalaze se u općini Gornji grad – Medveščak. Tamo je za kvadratni metar stana u prosjeku potrebno izdvojiti oko 2100 eura.

Ako ste u potrazi za kućom, za njezin kvadratni metar morat ćete izdvojiti prosječno stotinjak eura više, odnosno oko 2212 eura. Slijede Donji grad, Maksimir i Podsljeme. Što se tiče veličine nekretnina, najtraženiji stanovi su oni veličine 70 kvadrata, a upravo se na njih odnosi i najviše ponuda, dok su cjenovno najtraženiji stanovi od 700 tisuća kuna.

Vukovar i Bjelovar najjeftiniji

S takvom ponudom ističe se jedan zagrebački kvart jer se najviše stanova nudi, ali i najveća je potražnja u četvrti Trešnjevka-jug. Prema očekivanjima, najskuplji je grad Dubrovnik, koji ima godišnji rast cijena nekretnina od devet posto. Slijede ga i drugi poželjni turistički gradovi i mjesta poput Opatije, grada Hvara te dijela lokacija na otoku Braču.

Prosinac je najviše cijene po kvadratu u gradovima na Jadranu zabilježio u Dubrovniku, Splitu i Zadru, dok su najniže cijene u kontinentalnim gradovima na istoku, konkretno u Vukovaru, gdje je cijena kvadrata 428 eura. Tamo je ujedno vidljiv i najveći pad cijena nekretnina, konkretno, 13 posto na godišnjoj razini te Bjelovar s padom od devet posto. Tamo je prosječna cijena u prosincu 2015. bila 720 €, dok je u prosincu 2016. cijena 656 €.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije