LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Na zagrebačkom tržištu cijene novogradnje kao u lipnju 2006.

Cijena kvadrata, nakon što se u prosjeku popela na 2061 euro 2007., ponovno je pala na 1761 euro
22. studenoga 2012. u 09:00 0 komentara 53 prikaza
Na zagrebačkom tržištu cijene novogradnje kao u lipnju 2006.
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Tržište nekretnina u Zagrebu, koje je zapravo pokazatelj stanja u cijeloj Hrvatskoj, posebice kad je u pitanju novogradnja, bilježi daljnji pad. Cijene nekretnina pale su ispod razine koju su imale u svibnju 2006. no potražnja, odnosno prodaja, također bilježi daljnji pad, a broj neprodanih stanova svakim danom sve je veći. Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu 2006. iznosila je 1760 eura/m², a u samo godinu dana, dakle do svibnja 2007., porasla je na 2061 euro/m², što je poskupljenje od 17 posto. U to vrijeme tržište nekretnina bilo je na vrhuncu – prodavatelji su diktirali uvjete. U jeku krize, samo četiri godine nakon tog, za prodavatelje zlatnog doba, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1761 euro.

Analitičari CentarNekretnina vjeruju da se kupnje potaknute iznimnim međugodišnjim rastom cijena neće ponoviti u bližoj budućnosti s obzirom na to da ne očekuju ponavljanje rasta cijena nekretnina otprije nekoliko godina. Danas su prodavatelji u najvećoj mjeri usmjereni na kupce koji rješavaju stambeno pitanje.

Od rujna 2010. tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu nastavlja padati, međutim negativni trend bilježi se i u prodaji. S obzirom na to da tržište stambenih nekretnina u Zagrebu ponajviše ovisi o domaćoj potražnji, u uvjetima postojeće gospodarske neizvjesnosti i velike količine gotovih stanova na tržištu, očekuje se daljnja korekcija traženih cijena nekretnina do kraja godine – kažu u CentarNekretninama.

Nakon što je Vladin program subvencioniranih kredita omogućio da 1454 novosagrađena stana pronađu kupce u ovoj godini, jedno od rješenja za banke koje na zalihama imaju velike količine stanova koje ne mogu prodati po postojećim cijenama jest da spuste cijene dodatnih 20 posto. Banke zasad o takvom popustu ne razmišljaju, ali on je izvjestan stupi li na snagu novi porez o imovini. Naime, tada će i bankama biti u interesu riješiti se svih neprodanih stanova, kojih je, procjenjuju stručnjaci više od 15 tisuća. U prednosti će, dakako, biti stanovi iz novogradnje, za koje bi Vlada ponovno u ožujku iduće godine trebala raspisati natječaj za subvencije. Podsjetimo, subvencije mogu ostvariti građani koji kupuju prvu nekretninu i njome rješavaju stambeno pitanje.

>>Uvede li se porez, cijene nekretnina mogle bi pasti 30%!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.