LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Malo zainteresiranih: cijene kuća i dalje su u padu, ali prodaja slaba

Iako je izbor kuća na tržištu nekretnina velik, one se slabo prodaju zbog manjka interesa
09. siječnja 2015. u 08:30 0 komentara 2521 prikaza
kuća Zagorje
Foto: Promo fotografije

Portal Crozilla.news objavio je podatke prema kojima su tijekom studenog najtraženije bile kuće na području Zagreba, Rijeke, Zadra i Šibenika, a tražene cijene bilježile su blagi porast. U Zagrebu prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1251, a u Šibeniku 1220 eura. Iako je potražnja manja, tražene cijene kvadrata porasle su i u Puli – četvorni metar iznosio je 1428 eura.

Sisak, Bjelovar ili Osijek bilježe najniže tražene cijene – kvadrat se može dobiti čak za 500-600 eura. Najviše tražene cijene i dalje drži Dubrovnik sa 2456 eura i Split sa 1887 eura. No, iskustva s terena i dalje govore kako tražene cijene nisu i realne prodajne cijene. Vice Šantak, direktor Rivalitas nekretnina, objašnjava:

– Statistika je uvijek dvosjekli mač, a tražene cijene nisu realne i u stvarnosti tijekom kupoprodaje doživljavaju svoje korekcije. Iako sve ovisi od nekretnine do nekretnine, potrebe i platne moći potencijalnih kupaca, realne cijene u gradu Zagrebu, na području od Gajnica do Maksimira, u rasponu su od 700 do 1100 ili 1200 eura po četvornom metru.

Kuća Slobodana Ljubičića | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Iskustva s terena govore i kako bolje prolaze kuće koje, uz čiste papire, što je i prvi preduvjet za kupnju, imaju i okućnicu, a nije zanemarivo ni samo stanje nekretnine. Primjerice, tako je stanje krovišta, kao jedan od najskupljih poslova tijekom obnove, najbitniji preduvjet da bi se kuća mogla i uspješno prodati. S druge strane, kupci su, pokazuju iskustva, češće zainteresirani za ruševne kuće. Tijekom nekoliko mjeseci 2014. godine zabilježena je i uspješna prodaja obiteljskih vikendica nadomak velikih gradova. Najčešće su ih tražili roditelji koji su djeci ostavljali stanove u gradovima i kojima su takve nekretnine postale nova stalna adresa.

– Ponuda kuća u cijeloj Hrvatskoj doista je velika, a potražnja mala. Gledajući uspješnost prodaje, traženiji su stanovi. Od 100 prodanih nekretnina, čak 75-80 su stanovi – naglašava Vice Šantak. Uz činjenicu da većinu kuća treba obnoviti ili je pak novi vlasnici žele prilagoditi svojim potreba i estetskim kriterijima, razlog tome su i njihove velike kvadrature.

Bolje prolaze one od 100 do najviše 200 četvornih metara. Na uspješnost prodaje nekretnina, uz uobičajene faktore poput dobre prometne povezanosti i razgranate infrastrukture, stupnja uređenosti naselja ili gradske četvrti te parkirališno mjesto, utječu i donedavno manje važni faktori – pogled, broj sunčanih sati kojima je nekretnina izložena, pozicija u odnosu na susjede...

Na tržištu posljednjih godina teško se prodaju i poslovni prostori, a očekivani zastoj očekuje se i u prodaji građevinskog zemljišta s obzirom na činjenicu da je država uvela posebni PDV na njihovu prodaju.

>>Veliki pad: stanovi u 2014. bili su 8,89% jeftiniji nego godinu prije

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.