PRODAJA NEISPLATIVA

Malo zainteresiranih: cijene kuća i dalje su u padu, ali prodaja slaba

kuća Zagorje
Foto: Promo fotografije
09.01.2015.
u 08:30

Iako je izbor kuća na tržištu nekretnina velik, one se slabo prodaju zbog manjka interesa

Portal Crozilla.news objavio je podatke prema kojima su tijekom studenog najtraženije bile kuće na području Zagreba, Rijeke, Zadra i Šibenika, a tražene cijene bilježile su blagi porast. U Zagrebu prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 1251, a u Šibeniku 1220 eura. Iako je potražnja manja, tražene cijene kvadrata porasle su i u Puli – četvorni metar iznosio je 1428 eura.

Sisak, Bjelovar ili Osijek bilježe najniže tražene cijene – kvadrat se može dobiti čak za 500-600 eura. Najviše tražene cijene i dalje drži Dubrovnik sa 2456 eura i Split sa 1887 eura. No, iskustva s terena i dalje govore kako tražene cijene nisu i realne prodajne cijene. Vice Šantak, direktor Rivalitas nekretnina, objašnjava:

– Statistika je uvijek dvosjekli mač, a tražene cijene nisu realne i u stvarnosti tijekom kupoprodaje doživljavaju svoje korekcije. Iako sve ovisi od nekretnine do nekretnine, potrebe i platne moći potencijalnih kupaca, realne cijene u gradu Zagrebu, na području od Gajnica do Maksimira, u rasponu su od 700 do 1100 ili 1200 eura po četvornom metru.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Iskustva s terena govore i kako bolje prolaze kuće koje, uz čiste papire, što je i prvi preduvjet za kupnju, imaju i okućnicu, a nije zanemarivo ni samo stanje nekretnine. Primjerice, tako je stanje krovišta, kao jedan od najskupljih poslova tijekom obnove, najbitniji preduvjet da bi se kuća mogla i uspješno prodati. S druge strane, kupci su, pokazuju iskustva, češće zainteresirani za ruševne kuće. Tijekom nekoliko mjeseci 2014. godine zabilježena je i uspješna prodaja obiteljskih vikendica nadomak velikih gradova. Najčešće su ih tražili roditelji koji su djeci ostavljali stanove u gradovima i kojima su takve nekretnine postale nova stalna adresa.

– Ponuda kuća u cijeloj Hrvatskoj doista je velika, a potražnja mala. Gledajući uspješnost prodaje, traženiji su stanovi. Od 100 prodanih nekretnina, čak 75-80 su stanovi – naglašava Vice Šantak. Uz činjenicu da većinu kuća treba obnoviti ili je pak novi vlasnici žele prilagoditi svojim potreba i estetskim kriterijima, razlog tome su i njihove velike kvadrature.

Bolje prolaze one od 100 do najviše 200 četvornih metara. Na uspješnost prodaje nekretnina, uz uobičajene faktore poput dobre prometne povezanosti i razgranate infrastrukture, stupnja uređenosti naselja ili gradske četvrti te parkirališno mjesto, utječu i donedavno manje važni faktori – pogled, broj sunčanih sati kojima je nekretnina izložena, pozicija u odnosu na susjede...

Na tržištu posljednjih godina teško se prodaju i poslovni prostori, a očekivani zastoj očekuje se i u prodaji građevinskog zemljišta s obzirom na činjenicu da je država uvela posebni PDV na njihovu prodaju.

>>Veliki pad: stanovi u 2014. bili su 8,89% jeftiniji nego godinu prije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije