LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Kuće su čak 30 posto jeftinije nego stanovi na istoj lokaciji

U Splitu su možda najveća odstupanja u cijeni ovisno o kvartovima. Na luksuznim Mejama cijena kvadrata stana u prosjeku je 2845 eura, a na Pujankama 1675 eura
09. listopada 2017. u 13:36 0 komentara 762 prikaza
Kvadrat kuće u Zagrebu jeftiniji 82, a u Splitu skuplji 656 eura!
Foto: Pixsell

Kuća ili stan? Koliko ljudi toliko odgovora na ovo pitanje. No, u kojem god timu bili, važno je znati da je kvadrat kuće na istoj lokaciji, u gotovo cijeloj Hrvatskoj, 30 posto jeftiniji nego kvadrat stana. Potvrdilo je to, među ostalim, istraživanje koje je proveo oglasnik Njuškalo na uzorku od 165 tisuća aktivnih oglasa u rujnu koje među ostalim donosi prosječne cijene nekretnina.

kuca | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

 

U Hrvatskoj su cijene kvadrata stana u prosjeku 30 posto više u odnosu na kuće, no postoje gradovi s natprosječno velikim udjelom luksuznih kuća te su tamo cijene kvadrata kuća više od stanova. Primjerice u Dubrovniku kvadrat kuće prosječno je 34 posto skuplji od stana, a u Splitu je ta razlika 10 posto.

istanbul2 | Autor : Željko Lukunić/Pixsell Foto: Željko Lukunić/Pixsell

 

U Zagrebu kvadrat stana prosječno postiže 37 posto višu cijenu od kvadrata kuće, odnosno cijena iznosi 1693 eura za stanove u usporedbi s 1234 eura traženih za kuće. Cijene se razlikuju od četvrti do četvrti. U Zagrebu je jedino u gradskoj četvrti Gornji Grad – Medveščak prosječna cijena kvadrata kuće viša od cijene kvadrata stana.

Najpovoljnije nekretnine u Zagrebu nalaze se u gradskoj četvrti Sesvete gdje je prosječna cijena kvadrata stana 1146 eura, dok kvadrat kuće s dvorištem vrijedi 785 eura.

Na Njuškalu se oglašavaju stanovi za prodaju u sklopu stambene zgrade i oni unutar kuće te same cijene ovise i o tome faktoru. Tako primjerice kvadrat stana u Zagrebu u stambenoj zgradi ima 16 posto višu cijenu u odnosu na kvadrat stana u kući.

dubrovnik | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Na razini samih gradskih četvrti primjećujemo veće razlike pa je tako na Maksimiru prosječna cijena kvadrata stana u zgradi 1829 eura, dok je prosječna cijena kvadrata stana u kući oko 300 eura niža.

Pogledamo li prosječne cijene nekretnina u Rijeci, vidimo da one također variraju ovisno o kvartu. U nastavku je pregled prosječnih cijena kvadrata stanova i kuća prema nekim kvartovima grada Rijeke.

Prosječne cijene kvadrata stana i kuće u centru Rijeke slične su i iznose 1379, odnosno 1377 eura. Nešto su više razlike u kvartu Zamet, gdje prosječan kvadrat stana iznosi 1450 eura, a kuće 1060 eura. U kvartu Belveder prosječna cijena kvadrata stana niža je od kvadrata kuće i iznosi 1326 eura. Za kuću ćete prosječno morati izdvojiti 1621 euro po kvadratu.

U Splitu je primjetna veća varijacija cijena po kvadratu u pojedinim četvrtima s obzirom na to da je ovdje prisutan veći udio luksuznih kuća. U četvrti Meje vlasnici stanova prosječno traže za kvadrat stana 2845 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće u istom kvartu 4382 eura.

split  | Autor : Marko Prpić/Pixsell Foto: Marko Prpić/Pixsell

U Gradu i na Bačvicama stanovi su skuplji. Na Bačvicama prosječna cijena kvadrata stana iznosi 2840 eura, dok je kvadrat kuće tamo 169 eura povoljniji. Prosječna cijena kvadrata stana u Gradu iznosi 2739 eura, dok je na Pujankama ona daleko niža, 1675 eura.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.