MINISTARSTVO ODLUČILO

Kraj ucjenjivanjima: Nema više proizvoljnih procjena nekretnina

zgrada
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
24.01.2014.
u 00:00

Više se nikad neće moći dogoditi da dva procjenitelja, svaki na svoj način, vide i procijene neku nekretninu

Kad sredinom veljače završi javna rasprava, pred Vladom će se naći Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina koju je pripremilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Riječ je uredbi koja bi, nakon donošenje, konačno dala vrlo konkretne upute kako neku od nekretnina procijeniti pa bi se time izbjegle sve moguće dosadašnje paušalne procjene. Ova uredba, ali i detaljna objašnjenja najviše će koristiti ovlaštenim procjeniteljima i investitorima da imaju pravnu sigurnost u poslovanju u RH, a građani će, dođu li u situaciju da im procjena zatreba, moći biti sigurni da je ona napravljena stručno i po propisanim metodama.

– Tako se zapravo više nikad neće moći dogoditi da dva procjenitelja, svaki na svoj način, vide i procijene neku nekretninu. Takvu uredbu imaju sve uređene zemlje, ali nažalost Hrvatska je jedna od rijetkih koja to nikad nije imala – naglasio je mr. sc. Željko Ulhir, zamjenik ministrice graditeljstva.

Jedan je od prvih koraka stvaranje baze podataka.

– Ona će se napraviti od svih kupoprodajnih ugovora, ugovorenih iznosa kod prijenosa prava građenja i prava služnosti, zakupnina i najamnina, načina i rokova plaćanja, nadnevaka sklapanja pravnog posla, utjecaja neuobičajenih okolnosti, opisa položaja, oblika, površine, načina korištenja nekretnine, kata, godine gradnje, energetskih svojstava i drugih pribavljenih i analiziranih podataka koji su nužni za procjenu vrijednosti nekretnina – istaknuo je mr. sc. Ž. Ulhir.

Svi ti podaci doći će od ovjerenih ugovora kod javnih bilježnika, i to od 1. 1. 2012. godine do danas. Novina je i zakonska obveza po kojoj svaki primjerak ovjerenog ugovora javni bilježnici moraju u budućnosti dostaviti procjeniteljskim povjerenstvima koja će se osnivati u svim županijama i gradovima. Predviđeno je i ažuriranje i osvježavanje podataka svakih godinu dana. Na osnovi svih tih podataka radit će se i karte vrijednosti nekretnina za svaki pojedini dio Hrvatske.

Komentara 13

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
11:20 24.01.2014.

Šok u Krapini Zbog kazne od tisuću eura, odlučio zatvoriti pogon i otpustiti 30 ljudi!.......htjeli gazdi male tvornice sa trideset zaposlenuih isparazitirati 1000 eura i on se raspizdio,zatvorio pogon otpustio trideset radnika ....pa ti sad parazitiraj partizančino mamu svoju !!!

Avatar Gen_Kameni
Gen_Kameni
09:28 24.01.2014.

Članak je na tragu onoga što ja osobno (Ivan M) tvrdim i pokušavam ukazati svim institucijama u Državi koja je netransparentna i izrqazito podložna manipulacijama nekolicine čjudi koji su svojim načinom uništili većinu lokacija na kojima su gradili loše socijalne stanove koje su pomoću nekolicine procjenitelja i plaćenih reklama podvaljivali kao ekskluzivne i elitne! Nadalje, problem su nesvjesno i naivno podržavali raznorazni politički i rodbinski postavljeni polupismeni direktori i članovi uprava velikih društava i državnih tvrtki ukupujući ih po izrazito nepovoljnim i nerealnim cijenama. Dakle, marketing, nerealna primanja i precjenjene nekretnine su plod gladnih ratnih profitera i građevineks mafije uz podršku lokalnih političara u svojim mikrosredinama. Nadalje, ako se bude radila baza podataka nužno je itekako obratiti pažnju na sve faktore, osobito one nerealne transakcije koje su nastale najčešće kao ucjena ili pogodovanje. upravo takve kupoprodaje nekretnina i njihov promet su osovina zla u građenju. I dan danas imamo održavanje i podržavanje ovog sustava i načina "određivanja tržišnih cijena."! Konkretno, "veliki investitor ne plaća izvođačima i dobavljačima po nekoliko mjeseci i kada ih unište prisile ih da "kompenziraju" u nekretnini ali po znatno većoj cijeni od realne! drugi vid je bio da "mudri i pametni" Investitori izgrade i iznajmljuju nekretnine "poznatim tvrtkama" ili ih prodaju "poznatim kupcima" - ovaj slučaj je izražen i u predmetu "Planinska" te u nekoliko veliki poslovnih sustava kao što je jedan veliki privatni osiguravateljski neformalni koncern ili jedna tvrtka čiji je početak vezan gotovo isključivo za denacionalizirana zemljišta i povrat Crkvi! O svemu ovome sam osobno pisao svim ranijim ministrima u poreznoj upravi, graditeljstvu i nadležnim sudovima! Do sada mi se nitko nije javio niti tražio barem argumente za svoje tvrdnje i pisanja, a zašto valjda svi iz ovog miljea znaju jako dobro. Pohvalna ideja (mada nije njihova) već izvorno moja stara preko skoro 10 godina ali do sada nije imala pozitivne reakcije, no nikada nije kasno! I sada im svojim skromnim znanjima i iskustvom stojim na raspolaganju, ali izgleda da i u ovom slučaju se radi o parcijalnoj potrebi samo zaštite Banaka i velikih sustava koji su godinama uspješno poslovanje krili iz povećanja vrijednosti nekretnina iako su u cijeloj europi padale vrijednosti kod nas su rasle!!! Nije slučajno, već ciljano i podlo prikazivanje neistinitih sadržaja kakve je ovjeravao za novce privatno i jedan od poznatijih mojih kolega procjenitelja u Zagrebu (Mladen R.)! Neka mu se sve sada vrati jer je pomagao uništavati ljude koje je trebao savjetovati i dati im stručnu podlogu pokrivenu odgovornošću i etikom. No i kod njega su NOVCI presudili u korist nečasnosti i neetičnosti! Ako imate pitanja samo mi se slobodno obratite: gen.kameni@gmail.com

Avatar javorko
javorko
08:12 24.01.2014.

jeli Vlada svjesna o kakvim glupostima oni raspravljaju u koji dio ekonomske sfere ulaze ?Nitko vise nece moci formirati cijenu necega kako on zeli?O cemu pricaju bolesnici ?Nisu nikd cula za slobodu ekonomije?aKO niste napustite bilo kakav polozaj na kojem jeste pod hitno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije