DOMAĆE TRŽIŠTE

Koje se nekretnine doista prodaju u Hrvatskoj

nekretnine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
28.07.2016.
u 11:24

Osim za manje stanove, gdje se najviše traže stanovi od 50 do 60 četvornih metara, jača interes za luksuzne kuće na obali

Iako se domaće tržište nekretnina već osam godina, od 2008., ne uspijeva povratiti na stare staze slave kada su potražnja i prodaja bile znatno veće nego danas, agenti za prodaju nekretnina ističu da su se stvari ipak pomaknule s mrtve točke. U segmentu nekretnina za stanovanje tako su najtraženiji dvosobni i trosobni stanovi površine između 50-60 metara kvadratnih.

Kada je riječ o nekretninama koje se koriste u turističke svrhe, trenutni su „hit“ manji stanovi u starim gradskim jezgrama koji se stavljaju u pogon za kratkoročni najam, a osim na obali, traženi su i u Zagrebu.

Cijene nekretnina na Jadranu proporcionalne su blizini mora: cijena je veća što je nekretnina bliža obali, a i sam pogled na more može podići cijenu. Velika potražnja vlada upravo za dobrim ponudama kao što su kuće uz more.

Foto: pixabay

Trend preseljenja u mali grad

Ekskluzivne nekretnine poput kvalitetnih kuća u prvom redu uz more vrlo su tražene, no upravo takvih kronično nedostaje, stoga se vrlo lako prodaju bez obzira na visoku cijenu. Da su najprodavaniji manji stanovi, svjedoče i podaci portala Crozilla.com, koji pokazuju da su se najbrže prodavali upravo takvi stanovi, i to po prosječnoj cijeni od 1293 eura za metar kvadratni.

Kada je riječ o kućama, najviše prodanih nalazi se u gradovima na moru. Prodavale su se kuće površina između 85 i 300 „kvadrata“. Zanimljivo je reći i da je trend koji se može naslutiti da sve više mladih obitelji napušta velike gradove i odlučuju se na život u kućama u manjim gradovima poput Otočca, Gospića, Brinja, Lovinca…

Foto: pixabay

Kupnju usporavaju papiri

Osim cijena, visoke stope nezaposlenosti i malog prosječnog dohotka, problem na tržištu nekretnina su i papiri. Naime, velik broj nekretnina u Hrvatskoj još nema urednu vlasničku dokumentaciju, koja je preduvjet za kupnju, posebice kreditom banke. Što se pak tiče stranaca, oni uglavnom kupuju nekretnine u Istri i Dalmaciji, a podaci od prošle godine pokazuju da su u nekretnine na Jadranu najviše investirali Nijemci, Austrijanci i Švicarci.

Još jedna pozitivna stvar, koja pokazuje da je tržište ipak živnulo, jest činjenica da se ponovno započelo s gradnjom stambenih jedinica u većim gradovima, a većina banaka ponudila je niže kamatne stope na stambene kredite te su se aktivno uključile u poticanje niskoenergetske gradnje posebnim linijama kredita.

>>Nekretnine su i dalje najtraženije u Zagrebu, a zatim u Rijeci i Splitu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije