LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Koje se nekretnine doista prodaju u Hrvatskoj

Osim za manje stanove, gdje se najviše traže stanovi od 50 do 60 četvornih metara, jača interes za luksuzne kuće na obali
28. srpnja 2016. u 11:24 0 komentara 3141 prikaza
nekretnine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Iako se domaće tržište nekretnina već osam godina, od 2008., ne uspijeva povratiti na stare staze slave kada su potražnja i prodaja bile znatno veće nego danas, agenti za prodaju nekretnina ističu da su se stvari ipak pomaknule s mrtve točke. U segmentu nekretnina za stanovanje tako su najtraženiji dvosobni i trosobni stanovi površine između 50-60 metara kvadratnih.

Kada je riječ o nekretninama koje se koriste u turističke svrhe, trenutni su „hit“ manji stanovi u starim gradskim jezgrama koji se stavljaju u pogon za kratkoročni najam, a osim na obali, traženi su i u Zagrebu.

Cijene nekretnina na Jadranu proporcionalne su blizini mora: cijena je veća što je nekretnina bliža obali, a i sam pogled na more može podići cijenu. Velika potražnja vlada upravo za dobrim ponudama kao što su kuće uz more.

nekretnine jadran more | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Trend preseljenja u mali grad

Ekskluzivne nekretnine poput kvalitetnih kuća u prvom redu uz more vrlo su tražene, no upravo takvih kronično nedostaje, stoga se vrlo lako prodaju bez obzira na visoku cijenu. Da su najprodavaniji manji stanovi, svjedoče i podaci portala Crozilla.com, koji pokazuju da su se najbrže prodavali upravo takvi stanovi, i to po prosječnoj cijeni od 1293 eura za metar kvadratni.

Kada je riječ o kućama, najviše prodanih nalazi se u gradovima na moru. Prodavale su se kuće površina između 85 i 300 „kvadrata“. Zanimljivo je reći i da je trend koji se može naslutiti da sve više mladih obitelji napušta velike gradove i odlučuju se na život u kućama u manjim gradovima poput Otočca, Gospića, Brinja, Lovinca…

prodaja nekretnine | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Kupnju usporavaju papiri

Osim cijena, visoke stope nezaposlenosti i malog prosječnog dohotka, problem na tržištu nekretnina su i papiri. Naime, velik broj nekretnina u Hrvatskoj još nema urednu vlasničku dokumentaciju, koja je preduvjet za kupnju, posebice kreditom banke. Što se pak tiče stranaca, oni uglavnom kupuju nekretnine u Istri i Dalmaciji, a podaci od prošle godine pokazuju da su u nekretnine na Jadranu najviše investirali Nijemci, Austrijanci i Švicarci.

Još jedna pozitivna stvar, koja pokazuje da je tržište ipak živnulo, jest činjenica da se ponovno započelo s gradnjom stambenih jedinica u većim gradovima, a većina banaka ponudila je niže kamatne stope na stambene kredite te su se aktivno uključile u poticanje niskoenergetske gradnje posebnim linijama kredita.

>>Nekretnine su i dalje najtraženije u Zagrebu, a zatim u Rijeci i Splitu

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.