Otvoren natječaj

Energetska obnova: novih 50 mil. kuna za višestambene zgrade

zgrada
Foto: Thinkstock
1/3
09.10.2015.
u 08:30

Iskustva onih koji su završili s energetskom obnovom su manji računi, čak i preko 50 posto

Ministarstvo za zaštitu okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i 1. listopada objavili su novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Iz proračuna je za novi krug obnove osigurano dodatnih 50 milijuna kuna.

Mjesec dana za prijavu

Natječaj je otvoren do 12. studenog, a da bi se ostvarile subvencije kroz projektnu dokumentaciju i izvedene radove treba osigurati minimalno 30 posto uštede energije. Ovisno o lokaciji zgrade, moguće je ostvariti 40, 60 ili 80 posto poticaja, odnosno maksimalno do 1,4 milijuna kuna.

Foto: pixabay

Izradu projektne dokumentacije Fond sufinancira u potpunosti. Najveće subvencije dobivaju zgrade izgrađene u područjima od posebne državne skrbi, u prvim skupinama otoka i zaštićenim dijelovima prirode. Planinsko-brdska područja i druga skupina otoka mogu ostvariti subvencije do 60 posto, a svi ostali 40 posto.

- Ove i prošle godine pokrenuli smo energetsku obnovu 366 višestambenih zgrada. Time ćemo omogućiti bolje uvjete života, manju potrošnju energije i manje troškove za gotovo 9500 kućanstava. Odobrili smo i brojne projekte izrade projektne dokumentacije za obnovu zgrada. Mnoge zgrade su spremne za izvođenje radova te smo zato krenuli u novi javni natječaj – istaknuo je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Valja podsjetiti kako se višestambene zgrade koje traže subvencije moraju zadovoljati tri opća kriterija - da imaju više od 50 posto brutto površine za stanovanje, minimalno 3 stambene jedinice i da njome upravlja ovlašteni upravitelj.

Papir manje

U novom javnom natječaju dodatno je pojednostavljena potrebna dokumentacija, pa više neće biti potreban, primjerice, zemljišno-knjižni izvadak, a novost je i što će se na ugovor o sufinanciranju uz upravitelja zgrade trebati potpisati i predstavnik suvlasnika. Zgrade kojima bude odobreno sufinanciranje imaju rok od godine dana da krenu s obnovom.

Sven Müller, direktor Fonda podsjetio je za kako se subvencije mogu ostvariti za toplinsku zaštitu elemenata vanjske ovojnice zgrade (fasade), za za centralne sustave grijanja i tople vode, za ugradnju sustava fotonaponskih kolektora te unutarnju rasvjetu zajedničkih dijelova prostorija.

Foto: pixabay

Inače, uz obveznu natječajnu dokumentaciju treba priložiti prijavu, ugovor o upravljanju zgradom, terminski plan, fotodokumentaciju o dijelovima zgrade i/ili tehničkih sustava na kojima se planira obnova, izvješće o energetskom pregledu, energetski certifikat zgrade, glavni projekt, ovjeren i potpisan od ovlaštenog projektanta, akt u kojem se odobrava građenje ili izjava nadležnog tijela, rješenje u kojem se utvrđuje svojstvo zgrade kao nepokretnog kulturnog dobra, dokaz da je zgrada postojeća, dokaz o solvetnosti zgrade, potpis suvlasnika zgrade te izjave o kako upravitelj može preuzeti poslove upravljnja dogovorenim poslom te jasno naznačiti kako će biti osiguran onaj dio sredstava koje snose suvlasnici zgrade.

Svi uvjeti objavljenih natječaja, detaljan opis potrebne dokumentacije, obrasci koje valja popuniti i obrazloženja natječaja mogu se naći na stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (www.enu@fzoeu.hr), na besplatnom info telefonu 0800 200 170 ili osobnim dolaskom u Fond u Radničkoj cesti 80 u Zagrebu.

Isplata po završetku

- Sve zgrade za koje je uz 100 posto financiranje Fonda izrađena projektna dokumentacija imaju rok od 2 godine da počnu radove na obnovi - naglašava Sven Müller.

U roku od 30 dana nakon dostavljenog izvješća o obavljenim radovima isplaćuju se odobrana sredstva.

- Uz korist za stanare zgrada, ovim projektima činimo dobro za okoliš kao i za gospodarstvo jer su na poslovima obnove angažirane domaće građevinske tvrtke - podsjetio je ministar Zmajlović.

>>Prednjačimo u regiju po gradnji niskoenergetskih kuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije