LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

10 najčešćih zamki pri kupnji nekretnina. Nastojte ih izbjeći!

Kupnja kuće ili stana puna je nepredvidivih zamki koje bi trebalo izbjeći. Evo na što sve treba obratiti pozornost!
23. listopada 2015. u 08:30 3 komentara 17079 prikaza
kuća
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

Postoji nekoliko pogrešaka koje se redovito ponavljaju, a iskustva posrednika za nekretnine, odvjetnika koji sklapaju ugovore ili su angažirani u parnici i sudaca pokazuju kako s kupnjom nekretnine ne treba brzati, da nekretninu treba detaljno pregledati (i kroz dokumentaciju i na licu mjesta), konkretno dogovoriti što sve ulazi u dogovorenu cijenu...

Nadalje, birajte i srcem i razumom jer se nekretnine najčešće kupuju ili za cijeli život ili za neko dulje razdoblje. Prije potrage razmislite i o tome kako ćete zatvoriti svoju financijsku konstrukciju. Valja se raspitati i koliki su izdaci za mjesečne režije.

Istodobno, važna je i infrastruktura, posebno ako vi i vaši najbliži ovisite o javnom gradskom prijevozu, ako vam trebaju škola ili vrtić. Pri odabiru četvrti razmislite koliko je udaljena od posla, roditelja ili prijatelja...

Ne treba žuriti

Kupnja nekretnine uzbudljivo je iskustvo, katkad odluka za cijeli život ili barem za nekoliko godina, stoga se ne treba prenagliti i odluku donijeti brzo. Najbolje je na papir napisati želje, očekivanja i mogućnosti pa prema tim kriterijima tražiti nekretnine. Valja ih i pogledati te procijeniti sve prednosti i nedostatke. Nekretnine koje uđu u najuži izbor pogledajte još jednom.

Raspitajte se o kvartu

Kad se odabere, valja se raspitati i kako se kreću cijene. Primjerice, dobar pokazatelj može biti cijena kvadrata netom prodanih nekretnina. Ta mala analiza tržišta najlakše se može napraviti razgovorom s posrednikom pri prodaji. Raspitajte se zašto u odabranom kvartu u posljednje vrijeme cijene rastu ili padaju i o infrastrukturi, posebno ako vam trebaju vrtić, škola ili ako ovisite o javnom gradskom prijevozu...

Pomno pregledajte nekretninu

Napravite detaljan pregled nekretnine koju kupujete. Katkad je pri pregledu dobro imati i stručnu osobu. Dobar inspektor može vas upozoriti na velike nedostatke koji se možda ne uočavaju na prvi pogled. Tako valja znati curi li krov, ima li u prostoru vlage, kakva je kvaliteta temelja, instalacija, u kakvom je stanju vanjska stolarija, dimnjaci... Raspitajte se koliko bi preuređenje moglo stajati.

Ne zanemarite susjede

Kad kupujete stan, morate biti svjesni da zidove dijelite sa susjedima. Ne morate s njima postati najbolji prijatelji, ali susjedi su važni i, kao što nam je život tisuću puta pokazao, oni su prvi koji će vam uskočiti u pomoć. Možda će vas oduševiti njihova odjeća ili auto, no pitanje je imate li slične životne navike i hoćete li moći uskladiti onaj minimum tolerancije koji se traži, primjerice u višestambenim zgradama.

Skuplja ili jeftinija nekretnina

Velika dilema je i treba li kupiti skuplju ili jeftiniju nekretninu koja se prodaje. Ako si možete priuštiti, kupite skuplju, posebno ako je ne mislite prodavati određeno vrijeme. Tržište nekretnina podložno je različitim utjecajima pa se može dogoditi (a tome smo svjedoci od 2008. nadalje) da nekretninu jeftinije moramo prodati nego što je bila njezina tržišna vrijednost kad smo je kupovali.

Svi uvjeti neka budu u ugovoru

Kad dogovorite cijenu s prodavateljem, sklopite ugovor u kojem će biti točno navedeni svi podaci o nekretnini. Uz ugovor (preporučljivo je da ga piše odvjetnik) u dokumentaciji mora biti priložen i vlasnički list, građevinska dozvola, izvod iz katastra, energetski certifikat... Dajete li akontaciju, to posebno mora biti navedeno, a dogovorite i uvjete eventualnog raskida ugovora.

Koliko vam kvadrata doista treba

Kvadrati su za mnoge presudni, no je li više kvadrata doista ono što nam treba. Ne treba zanemariti činjenicu da će zbog onog viška kvadrata možda i rata kredita biti veća, a posljedično tu su i veći troškovi mjesečnih režija. Jer vremena su takva da ne možemo sa sigurnošću računati kako će naši prihodi s godinama rasti i tako pratiti redovita poskupljenja životnih troškova.

Dižete kredit? Potražite uvjete

Velik broj nekretnina, posebno ako su prve, kupuje se preko kredita. Stoga je i prije obilaska nekretnine poželjno raspitati se u banci možete li, koliko i pod kojim uvjetima dobiti kredit. U slučaju nepovoljnih okolnosti u banci, barem ćete si uštedjeti vrijeme i energiju u tom velikom i katkad vrlo stresnom poslu. Za kredit se raspitajte u više banaka i – čitajte mala slova!

Mora se znati što se točno prodaje

U pregovorima s prodavateljem dogovorite što je sve od opreme uključeno u prodajnu cijenu. Valja navesti i ako se neke stvari posebno plaćaju kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja pri iseljavanju. Otkupljujete li namještaj, primjerice kuhinju, i to navedite uz dogovorenu cijenu u kupoprodajnom ugovoru da se izbjegnu neugodne situacije.

Odabir krive nekretnine

Neka nekretnina može nas zadiviti već na prvi pogled tako da o njoj ne prestajemo misliti. Zadivio vas je otvoreni prostor u stanu, no jeste li spremni živjeti u njemu i znate li kako ga namjestiti... Privukla vas je kuća s atraktivnim ulaznim hodnikom i stubištem, a onda ste shvatili kako je to stubište opasnost za vaše dvogodišnje dijete. Pregledajte tlocrt i definirajte prostor, odmah ćete znati je li to za vas.