Ekskluzivno

Domaće agencije izazvale velik interes stranih investitora

nekretnine sajam
Foto: Promo fotografija
1/2
21.03.2016.
u 17:32

Na prestižnom sajmu nekretnina Le marché international des professionnels de l’immobilier Hrvatska se opet pokazala kao jedno od najatraktivnijih tržišta

MIPIM, odnosno Le marché international des professionnels de l’immobilier, najprestižniji je, najvažniji i najveći sajam u svijetu tržišta nekretninama na kojemu je sudjelovati pravi prestiž.

Dovoljno je napomenuti da samo ulaznica za posjetitelje stoji 1400 eura, a imati svoj štand ondje pravi je privilegij. Njega su, među 21.400 sudionika iz 89 zemalja, uz potporu i pokroviteljstvo HGK, imale tri domaće agencije – CIO iz Splita te Eurovila i Opereta iz Zagreba. Prezentirali su nekoliko izrazito zanimljivih i moćnih projekata i u Hrvatsku se vratili prepuni dojmova, ali i mogućih suradnji.

Foto: Promo fotografija

Austrijske, švicarske, njemačke, talijanske, ruske i norveške investitore privukle su ideje o golf-centru u Istri, rezidencija na Čiovu, logističkog parka u Gospiću, zemljišta u Nacionalnom parku Telašćica te toplica u Istri. Posljednji projekt, investicija koju je ponudila agencija Eurovila, temelji se na medicinskom turizmu, branši koja doživljava uzlazni trend u cijeloj Europi.

Među ostalim, Istarske toplice, smještene u neposrednoj blizini Motovuna, na površini od 19.500 m2 imale bi hotel, vanjske i unutarnje bazene, wellness, zgrade poliklinike i izvor pitke, ljekovite vode.

– Najveće prednosti koje investitori ističu po pitanju ulaganja u Hrvatsku su predivna priroda, more, blizina velikih europskih gradova, zračne luke, kvalitetne ceste... No, najveće su zamjerke pravna nesigurnost, sporo pravosuđe, porezna nestabilnost i puno papirologije – prenosi dojmove Sergio Serdarušić iz Eurovile.

Dodaje kako su ulaganja u domaće projekte za strance i dalje vrlo riskantna zbog administrativnih prepreka i napominje kako nam u ovom smislu uzori mogu biti susjedi, Slovenija i Crna Gora, no posebice Arapi, koji su svoje regulative prilagodili tako da se investitori osjećaju sigurno. No, ima i dobrih vijesti iz Cannesa:

Foto: Promo fotografija

– Recesija se više ne spominje. Došlo je vrijeme napretka, tržište nekretnina se pokrenulo i u uzlaznoj je putanji – ističe Serdarušić.

Usto, u Cannesu je trijumfirao i grad Zagreb te je po izboru uglednog magazina FDI, specijaliziranog za vijesti o izravnim inozemnim ulaganjima, dobio nagradu kao jedan od najboljih 10 velikih gradova za ljudski kapital i stil života te kao jedan od 10 najboljih južnoeuropskih gradova općenito.

>>Na slovenskoj obali cijene 3000 €/m2, a u Budvi 1500

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije