LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Hoće li cijena kvadrata stana u Zagrebu probiti granicu od 2000€?

Nastavak rasta cijena, koji smo najavili potkraj prošle godine, u siječnju je bio značajan, u prosjeku 7 posto
11. veljače 2019. u 12:04 5 komentara 6152 prikaza
zgrada
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Kao što smo već nekoliko puta upozoravali i predviđali, cijene nekretnina nastavile su rasti i u 2019. godini. Potvrđuje to i najnovije istraživanje koje je proveo oglasnik njuškalo.hr na uzorku od 153 tisuće nekretnina.

- Prosječne cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od gotovo devet posto, a kuće su poskupjele za oko 6,5 posto. Usporedimo li trenutačne cijene stanova s cijenama iz 2011. vidljiv je rast za oko tri posto dok su cijene kuća rasle za više od 10 posto - zaključuju u njuškalu.hr.

nekretnine najskuplji kvartovi hrvatska nezapamćeno Stan od 50 kvadrata u Zagrebu danas košta 8,5 tisuća eura više nego lani

Ovakav rast cijena nekretnina u Hrvatskoj možemo povezati s rastom potražnje, najviše na području Zagreba i Dubrovnika. Ne čudi stoga da je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu u siječnju iznosila 1988 eura, što je za 11 posto više nego prije godinu dana. Najveći postotni godišnji rast cijena kvadrata stanova zabilježen je u Dubrovniku.

zgrada | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ondje je trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata stana u siječnju iznosila 3828 eura, što je za čak 14 posto više u odnosu na prošlu godinu. Od većih gradova na obali, Zadar bilježi najveći rast cijena stanova, i to za čak 12,6 posto, Split istodobno bilježi rast od gotovo 10 posto, a Šibenik od šest posto.

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam? Plusevi i minusi Vječna dvojba: kupnja stana ili najam?

U posljednje vrijeme Osijek pokazuje sve ubrzaniji rast cijena, pa je tako prosječna cijena kvadrata stana tamo viša za gotovo četiri posto u odnosu na razdoblje prije godinu dana i trenutačno iznosi 966 eura. Dok se prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu približava granici od 2000 eura, kvadrati stanova u okolnim gradovima znatno su povoljniji. Tako, primjerice, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Velikoj Gorici iznosi 1226 eura i bilježi godišnji rast od gotovo pet posto. Istodobno, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zaprešiću iznosi 1150 eura. Prosječne cijene stanova u okolnim gradovima su 35 do 45 posto povoljnije u odnosu na Zagreb.

 

 


Gledamo li prosječne cijene kvadrata kuća s dvorištem, one su u gotovo svim hrvatskim gradovima niže u odnosu na kvadrate stanova. Od većih gradova iznimke su Dubrovnik, gdje je kvadrat kuće 22 posto skuplji od kvadrata stana, te Split gdje je kvadrat kuće za šest posto skuplji od kvadrata stana. Razlog je tome velika koncentracija luksuznih kuća na spomenutim područjima.

kuca Mala škola uređenja Trikovi uz koje ćete brže prodati svoju nekretninu
 • Deleted user:

  Za deset godina u centru Zg ne bude stana ispod milijun eura vjerovali ili ne

 • Avatar reference
  reference:

  LIVING.....ahahahaaa, da living. e jadnici jadni balkanski iskompleksirani, pa zar nema hrvatska rijec ili to nije "cool. nije ni cudo sto niste imali drzavu 1000 godina. i to 2000 eura nije niste, drugo je sto ste vi jad bijeda i ... prikaži još! sirotinja europe pa vam je problem kupiti i kokosinjac a ne stan/kucu.

 • Avatar vila velebita
  vila velebita:

  Tko onda kupuje te nekretnine??? Svake godine izgubimo grad veličine Karlovca!!! Za koga te silne nove nekretnine?!?! Možda se očekuje neki demografski boom?!?!