Nekretnine

Hoće li cijena kvadrata stana u Zagrebu probiti granicu od 2000€?

zgrada
Goran Kovačić/Pixsell
11.02.2019.
u 12:04

Nastavak rasta cijena, koji smo najavili potkraj prošle godine, u siječnju je bio značajan, u prosjeku 7 posto

Kao što smo već nekoliko puta upozoravali i predviđali, cijene nekretnina nastavile su rasti i u 2019. godini. Potvrđuje to i najnovije istraživanje koje je proveo oglasnik njuškalo.hr na uzorku od 153 tisuće nekretnina.

- Prosječne cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od gotovo devet posto, a kuće su poskupjele za oko 6,5 posto. Usporedimo li trenutačne cijene stanova s cijenama iz 2011. vidljiv je rast za oko tri posto dok su cijene kuća rasle za više od 10 posto - zaključuju u njuškalu.hr.

Ovakav rast cijena nekretnina u Hrvatskoj možemo povezati s rastom potražnje, najviše na području Zagreba i Dubrovnika. Ne čudi stoga da je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu u siječnju iznosila 1988 eura, što je za 11 posto više nego prije godinu dana. Najveći postotni godišnji rast cijena kvadrata stanova zabilježen je u Dubrovniku.

Foto: pixabay

Ondje je trenutačna prosječna tražena cijena kvadrata stana u siječnju iznosila 3828 eura, što je za čak 14 posto više u odnosu na prošlu godinu. Od većih gradova na obali, Zadar bilježi najveći rast cijena stanova, i to za čak 12,6 posto, Split istodobno bilježi rast od gotovo 10 posto, a Šibenik od šest posto.

U posljednje vrijeme Osijek pokazuje sve ubrzaniji rast cijena, pa je tako prosječna cijena kvadrata stana tamo viša za gotovo četiri posto u odnosu na razdoblje prije godinu dana i trenutačno iznosi 966 eura. Dok se prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu približava granici od 2000 eura, kvadrati stanova u okolnim gradovima znatno su povoljniji. Tako, primjerice, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Velikoj Gorici iznosi 1226 eura i bilježi godišnji rast od gotovo pet posto. Istodobno, prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zaprešiću iznosi 1150 eura. Prosječne cijene stanova u okolnim gradovima su 35 do 45 posto povoljnije u odnosu na Zagreb.

 

 


Gledamo li prosječne cijene kvadrata kuća s dvorištem, one su u gotovo svim hrvatskim gradovima niže u odnosu na kvadrate stanova. Od većih gradova iznimke su Dubrovnik, gdje je kvadrat kuće 22 posto skuplji od kvadrata stana, te Split gdje je kvadrat kuće za šest posto skuplji od kvadrata stana. Razlog je tome velika koncentracija luksuznih kuća na spomenutim područjima.

Komentara 5

DU
Deleted user
17:56 11.02.2019.

Za deset godina u centru Zg ne bude stana ispod milijun eura vjerovali ili ne

Avatar reference
reference
13:21 11.02.2019.

LIVING.....ahahahaaa, da living. e jadnici jadni balkanski iskompleksirani, pa zar nema hrvatska rijec ili to nije "cool. nije ni cudo sto niste imali drzavu 1000 godina. i to 2000 eura nije niste, drugo je sto ste vi jad bijeda i sirotinja europe pa vam je problem kupiti i kokosinjac a ne stan/kucu.

Avatar vila velebita
vila velebita
13:04 11.02.2019.

Tko onda kupuje te nekretnine??? Svake godine izgubimo grad veličine Karlovca!!! Za koga te silne nove nekretnine?!?! Možda se očekuje neki demografski boom?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije