SILAZNI TREND

Cijene nekretnina u posljednje četiri godine pale za pet posto

cijene nekretnina hrvatska stan
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/5
06.11.2015.
u 08:30

Stanovi i kuće postižu sve manju cijenu na domaćem tržištu. Jedina iznimka i ujedno najveće iznenađenje je Šibensko-kninska županija koja bilježi porast cijena nekretnina

Negativan trend opadanja cijena nekretnina u Hrvatskoj i dalje se nastavlja. To znaju najbolje svi oni koji se profesionalno bave nekretninama ili obični građani koji žele prodati kuću ili stan. Njihova iskustva imaju i službenu potvrdu – istraživanje portala Njuškalo.hr.

Prema njegovim podacima, cijene nekretnina u Hrvatskoj u listopadu ove godine pale su za 2% posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Istraživanja koja su obuhvatila 161.000 nekretnina govore i da su cijene iz sezone u sezonu u laganom, no stalnom padu. Naime, kada usporedimo te rezultate s onima iz listopada 2011. godine, onda je taj postotak manji za 5 %, što nije zanemarivo. Ovaj pad cijena odraz je, smatraju i stručnjaci, ekonomske situacije koja se nastavlja iz sezone u sezonu.

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Logičan nastavak
– To je logičan nastavak ekonomskog stanja u kojem se nalazimo. Dok se ne dogodi ozbiljniji ekonomski oporavak nema ni oporavka cijena – tvrdi Boro Vujović, direktor agencije nekretnina Opereta.

Najveći pad prosječnih cijena nekretnina uočljiv je u nekim dijelovima kontinentalne Hrvatske – u Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. To su ujedno i županije u kojima su cijene nekretnina općenito najniže. Zadnja na listi prodaje nekretnina je Požeško-slavonska županija – ondje je prosječna cijena četvornog metra kuća u listopadu ove godine bila ispod 400 eura, dok su najskuplje nekretnine i dalje u našoj najjužnijoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj. Ondje se stanovi prodaju po prosječnoj cijeni od 2435 eura, a kuće po 2040 eura.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Šibenik u modi
Istraživanje pokazuje da je i dalje vidljiv veliki raspon cijena nekretnina u toj županiji – prosječna cijena kvadrata u dubrovačkoj četvrti Boninovo je 5639 eura, a u Opuzenu primjerice, kvadrat kuće stoji manje od 600 eura. Nakon Dubrovnika, najskuplji kvadrati su u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prosječna cijena stanova u listopadu bila je ondje 2062 eura, a kuća 1793 eura po četvornom metru. Sve upućene u tržište nekretnina ugodno je iznenadio oporavak u Šibensko-kninskoj županiji. Tamo su cijene nekretnina u usporedbi s prošlim listopadom porasle za 0,41 posto. Boro Vujović pretpostavlja da se većina toga prometa odnosi na grad Šibenik.

- To je nekoć bio najjeftiniji grad na obali po pitanju nekretnina, no u posljednje vrijeme i ondje se počelo nešto događati na tržištu. Odnosno, kupci su napokon prepoznali potencijal prelijepoga centra grada – objašnjava Vujović dodajući kako se stanovi u nas, iako slabo, još uvijek prodaju, za razliku od kuća.

Za stanove još postoji tržište, ali ne i za kuće. Statistika prodanih nekretnina agencije Opereta govori da je udio kuća u prodanim nekretninama pao ispod pet posto.

>>Zagreb: trećina stanova za kupnju stoji do 100.000 eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije