Naslovnica Interijeri

Kuća u Matuljima: oaza boja na dvije etaže od po 36 m2

Dogradnjom kata nekadašnja primorska kućica zanimljiv je dvoetažni stan. Zanimljivost prostora je stubište koje ima i svoju skulpturalnu ulogu i zidovi u kamenu i bojani ručnom tehnikom "spatolato veneziano"
25. ožujka 2019. u 09:02 1 komentara 10541 prikaza
interijer
Foto: Josip Regović
Pogledajte galeriju 1/14

Na temeljima stare primorske kuće od 36 četvornih metara u centru Matulja izrasla je nova obiteljska katnica. Kvadraturom mala parcela i urbanistički uvjeti diktirali su da se prostornost dobije dogradnjom kata. Već pri prvom osmišljavanju prostora dizajner interijera Elis Moschella i osnivač Studija Moschella zamislio je prizemlje kao dnevnu, a kat kao spavaću – radnu zonu.

Katove spajaju dominantne spiralne stube s gazištima bajcanim u boju oraha, koje u prostoru imaju i još jednu funkciju – one su svojevrsni skulpturalni element. Iako je cijela dnevna zona svojevrsni “open space” koji se kliznim vratima može podijeliti u nekoliko zasebnih cjelina, središnji je dio prizemlja poluovalni stol za blagovanje.

stan | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

Stol je izveden u orahovu furniru s geometrijskom igrom godova, napravljen po ideji samog arhitekta. Oko njega su stolci od kože i metala koji, zajedno sa središnjim lusterom od murano stakla i inoksovom ogradom, uz primarnu funkciju, opet naglašavaju skulpturalnost prostora. Kameni zid hommage je podneblju – napravljen je od kamena “Pietra Kaikos”, gotovo savršeno rezan i doima se kao kamen vapnenac koji je poznat u Kastavštini. Zid je ploha od šest metara i prostoru daje moć, ali ga i vizualno povećava.

interijer | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

Dio zidova bojen je klasičnim bojama, a dio izveden u ručnoj tehnici “spatolato veneziano” koja im daje satensku finoću. Rasvjeta u prostoru kreirana je tako da stvara različite mikrolokacije, jer za arhitekta ona je scenografija koja mora biti odraz potrebe, raspoloženja, godišnjeg doba ili vremenskih prilika.

– Stoga je, naglašava Elis Moschella, u svakom kutku interijera postavljeno nekoliko vrsta rasvjete – i centralne i ugradbene i ambijentalne.

stan | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

U prizemlju je na podu svijetla porculanska gres keramika, a na katu drveni pod tretiran samo prirodnim uljima. Namještaj u svim prostorima nosi potpise vrlo uglednih talijanskih proizvođača namještaja – Val Cucina, Nova mobili, Rossini, Artigani... Dnevnim boravkom dominira i Missonijev tepih.

interijer | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

Kroz kuću je provedeno centralno podno grijanje, a posebnu atmosferu u hladnijem dijelu godine daje otvoreni kamin. Kao dekoracija u interijeru odabrane su različite zdjele i vaze od murano stakla, a na zidovima su slike Claudija Franka, Maura Stipanova, Ive Kaline, Safeta Zeca, Klasa Grdića... Crna skulptura na komodi djelo je samog arhitekta. Dnevna zona nastavlja se i na polunatkrivenu terasu – pogled završava u maloj zelenoj šumskoj oazi.

interijer | Autor : Josip Regović Foto: Josip Regović

>>Želite nešto posebno u svome vrtu? Posadite ukrasnu djetelinu