Istražili smo

Ulaganje u apartman na Jadranu isplatit će se u roku od 12 do 15 godina

nekretnine jadran more
Foto: Thinkstock
1/2
29.03.2016.
u 08:30

Ulaganje u nekretninu na obali ili otocima pametna je investicija no treba se dobro raspitati o potencijalu određenog mjesta

Posjedovanje nekretnine na obali iz hrvatske perspektive višestruki je luksuz. Imati svoju mirnu luku za odmor koja uz to iznajmljivanjem može poboljšati kućni budžet, nešto je o čemu većina ipak samo sanja.

No, ne jamči baš svaka nekretnina na Jadranu nužno dobru rentabilnost i dodatne prihode. U slučaju da imate određenu svotu koju biste uložili u takvo što, treba prvo dobro istražiti lokaciju i njezin turistički potencijal. Dobra je vijest da se na razini cijele obale bilježi rast noćenja posljednjih nekoliko godina i da će se takav trend nastaviti, ali ipak postoje mjesta i gradovi koje bismo mogli nazvati zlatnim kokama.

Foto: pixabay

Tri glavna kriterija

– Najveći broj noćenja bilježe Istarska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija pa tako za njih i dobivamo najviše upita klijenata zainteresiranih za kupnju nekretnina. Najveća se potražnja odnosi na apartmane u kvalitetnim novogradnjama, pri čemu su gotovo standardni zahtjevi neposredna blizina mora, pogled na more i terasa – objašnjava Dina Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovila.

Uzimajući u obzir da netko s okvirnim budžetom od 50 do 100 tisuća eura želi kupiti nekretninu na Jadranu, nekoliko lokacija ističe se kao najbolji izbor.

– Naravno da je osnovna pretpostavka pri kupnji trend dobre popunjenosti, a kako najveći broj gostiju u Hrvatskoj ne zanima elitni turizam, dobro prolaze nekretnine s nižim cijenama noćenja. Mi predlažemo mjesta poput Novalje, Hvara i Splita za koje općenito vlada velika potražnja za apartmane jer dolazi mlađa klijentela. Ako pak klijent traži obiteljsku, mirniju destinaciju, najtraženiji su Krk, Pag, Lošinj, Rab i Korčula – kaže Dina Serdarušić i dodatno upućuje na velik potencijal Splita.

Foto: pixabay

Split obećava

– Split posljednjih godina bilježi velik turistički uzlet što će se i nastaviti jer ima sve predispozicije za idealnu turističku destinaciju. Počevši od kulturnih sadržaja, glazbenih festivala, prometne povezanosti s otocima, Italijom, pa do plaža, restorana i noćnog života. Ovdje se kvalitetni stanovi, posebice oni u staroj jezgri, prodaju jako brzo i klijenti nam javljaju da se jednako brzo i dobro iznajmljuju. Što se tiče Istre, većina upita odnosi se na Rovinj, Poreč i Umag – dodaje Serdarušić.

U kojem roku nekretnina može postati isplativa uzmemo li u obzir aktualne cijene noćenja, prosječnu popunjenost neke lokacije, aktualnu popularnost i ono što (pozitivni) trendovi sugeriraju za nadolazeće godine?

– Mi klijentima preporučujemo nekretninu kojom će se povrat investicije ostvariti unutar 12-15 godina, dakle, da prinosi šest i osam posto godišnje.

Foto: pixabay

Za kraj, napomenimo da je, prema istraživanju Njuškala, prosječna cijena kvadrata u Hvaru u veljači 2016. bila 2761 euro, u Splitu 2245, u Rovinju 2116, u Malinskoj 2077, a u Malom Lošinju 2043 eura. Opatija i Dubrovnik i dalje su najskuplji s 3113 i 3080 eura za četvorni metar.

>>Nekretnine na Jadranu: najčešći kupci uz Nijemce, Engleze i Austrijance – Hrvati

Komentara 17

JU
juma
16:47 29.03.2016.

Ulaganje u apartman, koji onda iznajmljuješ? Sve je to kod nas na divlje i improvizacija koja čovjeku donosi više brige i rizika negoli zarade. Tako će biti i dalje sve dok ne postanemo uredjena država u kojoj vladaju zakoni ii u kojoj se zna tko je za što zadužen.

PA
parasa
17:08 29.03.2016.

Pitanje AUTORU ovog članka: Dali si ikad čuo za riječ "ekonomska računica" ?? pojma n emaš.

ZA
Zagor
16:41 29.03.2016.

Odhebite sa nekretninama..... trebamo svoje starine obnovit a preskupe kvadrate koji nikad nisu i vrijedili prepustit bankama.... jabali ih oni....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije