LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Makover apartmana

Ulaganje u apartman na Jadranu isplatit će se u roku od 12 do 15 godina

Ulaganje u nekretninu na obali ili otocima pametna je investicija no treba se dobro raspitati o potencijalu određenog mjesta
29. ožujka 2016. u 08:30 17 komentara 17833 prikaza
nekretnine jadran more
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Posjedovanje nekretnine na obali iz hrvatske perspektive višestruki je luksuz. Imati svoju mirnu luku za odmor koja uz to iznajmljivanjem može poboljšati kućni budžet, nešto je o čemu većina ipak samo sanja.

No, ne jamči baš svaka nekretnina na Jadranu nužno dobru rentabilnost i dodatne prihode. U slučaju da imate određenu svotu koju biste uložili u takvo što, treba prvo dobro istražiti lokaciju i njezin turistički potencijal. Dobra je vijest da se na razini cijele obale bilježi rast noćenja posljednjih nekoliko godina i da će se takav trend nastaviti, ali ipak postoje mjesta i gradovi koje bismo mogli nazvati zlatnim kokama.

nekretnine jadran more | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Tri glavna kriterija

– Najveći broj noćenja bilježe Istarska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija pa tako za njih i dobivamo najviše upita klijenata zainteresiranih za kupnju nekretnina. Najveća se potražnja odnosi na apartmane u kvalitetnim novogradnjama, pri čemu su gotovo standardni zahtjevi neposredna blizina mora, pogled na more i terasa – objašnjava Dina Serdarušić iz agencije za nekretnine Eurovila.

Uzimajući u obzir da netko s okvirnim budžetom od 50 do 100 tisuća eura želi kupiti nekretninu na Jadranu, nekoliko lokacija ističe se kao najbolji izbor.

– Naravno da je osnovna pretpostavka pri kupnji trend dobre popunjenosti, a kako najveći broj gostiju u Hrvatskoj ne zanima elitni turizam, dobro prolaze nekretnine s nižim cijenama noćenja. Mi predlažemo mjesta poput Novalje, Hvara i Splita za koje općenito vlada velika potražnja za apartmane jer dolazi mlađa klijentela. Ako pak klijent traži obiteljsku, mirniju destinaciju, najtraženiji su Krk, Pag, Lošinj, Rab i Korčula – kaže Dina Serdarušić i dodatno upućuje na velik potencijal Splita.

Imate noćne more od selidbe? Ovo su trikovi koji će vam pomoći! | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Split obećava

– Split posljednjih godina bilježi velik turistički uzlet što će se i nastaviti jer ima sve predispozicije za idealnu turističku destinaciju. Počevši od kulturnih sadržaja, glazbenih festivala, prometne povezanosti s otocima, Italijom, pa do plaža, restorana i noćnog života. Ovdje se kvalitetni stanovi, posebice oni u staroj jezgri, prodaju jako brzo i klijenti nam javljaju da se jednako brzo i dobro iznajmljuju. Što se tiče Istre, većina upita odnosi se na Rovinj, Poreč i Umag – dodaje Serdarušić.

U kojem roku nekretnina može postati isplativa uzmemo li u obzir aktualne cijene noćenja, prosječnu popunjenost neke lokacije, aktualnu popularnost i ono što (pozitivni) trendovi sugeriraju za nadolazeće godine?

– Mi klijentima preporučujemo nekretninu kojom će se povrat investicije ostvariti unutar 12-15 godina, dakle, da prinosi šest i osam posto godišnje.

gradnja kuće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Za kraj, napomenimo da je, prema istraživanju Njuškala, prosječna cijena kvadrata u Hvaru u veljači 2016. bila 2761 euro, u Splitu 2245, u Rovinju 2116, u Malinskoj 2077, a u Malom Lošinju 2043 eura. Opatija i Dubrovnik i dalje su najskuplji s 3113 i 3080 eura za četvorni metar.

>>Nekretnine na Jadranu: najčešći kupci uz Nijemce, Engleze i Austrijance – Hrvati

Obnova stare kamene kuće ili apartman?

Jedna od dvojbi kada se ulaže u nekretninu s turističkim potencijalom jest – kuća ili apartman? Iz iskustva agencija klijenti s većim budžetom od oko stotinjak tisuća eura radije će se odlučiti za apartman u novogradnji jer tako imaju manje brige. Naime, kuće po istoj ili malo nižoj cijeni, koja ne jamči atraktivnu lokaciju, vrlo su često u lošijem stanju, neatraktivnog rasporeda prostorija te već u startu zahtijevaju poprilična ulaganja.

– Ako je kuća na otoku, treba imati na umu da su u tom slučaju radovi još skuplji i kompliciraniji zbog otežanog pristupa. No, kamene kuće na otocima ipak su poželjnije – ističe Dina Serdarušić iz agencije Eurovila. Dodaje da na tržištu ima i kamenih kuća u unutrašnjosti koje su udaljene od većih gradova te kako tada treba voditi računa o pristupnoj cesti, okućnici i kvalitetnom susjedstvu.

Bogatiji žele Opatiju, Dubrovnik i unutrašnjost Istre

Onima dubljeg džepa nije važna rentabilnost ni turistički potencijal nekretnine, već da sve bude po njihovoj, luksuznoj mjeri. Bogati klijenti, u pravilu stranci, u agencijama koje prodaju nekretnine raspituju se uglavnom za (s razlogom) svjetski razvikane lokacije kao što su Dubrovnik, Opatija i unutrašnjost Istre.

– Njima je najvažniji kriterij da je riječ o velikoj kući s bazenom – ističe Dina Serdarušić iz agencije Eurovila i dodaje kako se, iz njihova iskustva, upiti uglavnom odnose na Opatiju koja je privlačna zbog blage klime cijele godine, dobre prometne povezanosti, poznate gastronomske ponude i duge turističke tradicije.

Usto, Opatija razvija i medicinski, wellness i kongresni turizam, a u posljednje vrijeme mnogo ulaže u tzv. “vanjske konture” grada i obogaćuje cjelokupnu ponudu.

  • juma:

    Ulaganje u apartman, koji onda iznajmljuješ? Sve je to kod nas na divlje i improvizacija koja čovjeku donosi više brige i rizika negoli zarade. Tako će biti i dalje sve dok ne postanemo uredjena država u kojoj vladaju zakoni i ... prikaži još!i u kojoj se zna tko je za što zadužen.

  • parasa:

    Pitanje AUTORU ovog članka: Dali si ikad čuo za riječ "ekonomska računica" ?? pojma n emaš.

  • Zagor:

    Odhebite sa nekretninama..... trebamo svoje starine obnovit a preskupe kvadrate koji nikad nisu i vrijedili prepustit bankama.... jabali ih oni....