08.11.2014. u 09:45

Postoje tri osnovna materijala a to su: gipskartonske ploče (Knauf), plinobetonske ploče (Ytong) i opeka

Bilo da ste u situaciji da trebate dodatnu prostoriju u stanu ili pak vizualno odvojiti jednu zonu od druge u dnevnom boravku ili nekoj drugoj prostoriji, potrebni su mali građevinski zahtjevi za ugradnju novog pregradnog zida. Pitanje je koji materijal odabrati za novi pregradni zid, s obzirom na cijenu, brzinu gradnje i kvalitetu.

Tri su opcije

Postoje tri osnovna materijala a to su: gipskartonske ploče (Knauf), plinobetonske ploče (Ytong) i opeka. Opeka ili cigla je dosta stari materijal (koristi se već više stoljeća) za gradnju i reklo bi se da se u nju ima najviše povjerenja. To je pečena glina koja se spaja vapneno-cementnom žbukom. Prednost cigle u odnosu na druge materijale je u tome što je pogodna za stavljanje u vlažne prostorije. Mane su joj pak visoka cijena i sporost gradnje.

Plinobetonske ploče (Ytong) su relativno novi materijal. To je mješavina kremenog pijeska, gipsa, vapna, cementa i vode. Ploče se spajaju specijalnim ljepilom slično kao i cigla. Prednost mu je brzina gradnje, cijena i mogućnost samogradnje.

Foto: Ankica Juričević

Da biste izbjegli nered i skratili vrijeme radova, najbolji izbor su gipskartonske ploče (Knauf). Osim što su najjeftinije od ostalih navedenih materijala, pomoću gipskartonskih ploča mogu se lako izvesti razni oblici zidova kao i niše koje su danas vrlo popularne. Dobra je strana tog materijala što uz malo dobre volje i vještine sve faze postavljanja možete napraviti sami. Također, važno je naglasiti da se gipskartonske ploče ne žbukaju, što je potrebno kod cigle i plinobetonskih ploča.

S obzirom na to da nema sušenja, zidove odmah možemo bojiti, oblagati tapetama ili keramičkim pločicama. Praznina unutar zidova idealna je za postavljanje instalacija svih vrsta. Mnogi su u zabludi kada misle da su zidovi građeni od ove vrste materijala loši zvučni izolatori i da se na njih ne može postaviti polica ili teže ogledalo i slika. Pregradni zidovi mogu biti s jednostrukom ili dvostrukom potkonstrukcijom i jednom ili dvije ploče s obje strane zida. U prostor između ploča postavlja se mineralna vuna.

Dvostruki sloj bolji

Savjetuje se upotreba dva sloja gipskartonskih ploča i dvostruka potkonstrukcija na zidovima s većim opterećenjem kao i za bolju zvučnu izolaciju. Tako ćete dobiti zid debljine 12 cm, što odgovara debljini zida od opeke. Stavi li se jedan sloj ploče, zid će biti debljine 10 cm. Osim obične gipskartonske ploče postoji i vodootporna, impregnirana gipskartonska ploča koja se koristi u uređenju kupaonica i protupožarna za posebne objekte koji to zahtijevaju.

>>Preuredite kupaonicu bez skidanja pločica - bojama i premazima

Komentara 1

NE
neolex
07:46 09.11.2014.

"Opeka ili cigla je dosta stari materijal (koristi se već više stoljeća) za gradnju i reklo bi se da se u nju ima najviše povjerenja. To je pečena glina koja se spaja vapneno-cementnom žbukom. Prednost cigle u odnosu na druge .." Zar je ovo portal za osnovce ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije