Eko razmišljanja

Odgovor arhitekata na brzu industrijalizaciju

sveučilište
12.08.2014.
u 08:30

Vijetnam se mijenja, a svijest o održivom razvoju i suglasju s prirodom svakim danom jača. Treba učiti od najboljih

U tijeku je izgradnja nove zgrade Tehničkog fakulteta u blizini Hanoia, zgrade koja nudi novo razmišljanje o prirodi i štedljivo će se ponašati prema energiji.

Projektirao ju je tim Vo Trong Nghia, a njezina posebnost je pročelje s betonskim blokovima i drvećem koje ispunjava svaki balkon.

– Struktura je namijenjena za promicanje održivog razvoja u Vijetnamu, kao odgovor na brzu industrijalizaciju koja često prouzročuje nestašice struje, porast temperature, visoku razinu onečišćenja i smanjenja zelene površine – istaknuli su arhitekti, dodajući kako je cilj stvoriti zelenu sveučilišnu zgradu koja ulijeva nadu i pokazuje održiv razvoj i budućim generacijama.

Zgrada ima 11 tisuća četvornih metara površine i sedam katova, a sadrži montažnu modularnu konkretnu strukturu koja može imati različite namjene.

Troškovi gradnje svedeni su na minimum. Zgradi u "lice" puše vjetar, čime je omogućena učinkovita ventilacija, a velika stabla ispred svakog prozora pomoći će smanjenju temperature te protoku zraka kroz unutrašnjost.

Struktura pruža alternativu za klimatizaciju građevina jugoistočne Azije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije