Mala škola uređenja

Za šarm kupaonice ključni su detalji

Thinkstock
03.10.2020.
u 07:00

Kako biste izbjegli greške, angažirajte stručnjaka, savjetuje Ankica Juričević

Je li vaša kupaonica zrela za adaptaciju? Ako je tako, vrijeme je da nešto poduzmete kako biste se osjećali bolje u vlastitom domu. Adaptacija kupaonice ozbiljan je projekt koji je potrebno obaviti profesionalno i kvalitetno. Kada govorimo o preuređenju kupaonice, ne mislimo samo na estetsku komponentu, nego ponajprije o tehničkim aspektima koje bi novouređena kupaonica trebala zadovoljiti.

Kako ćete je koristiti?

Vrlo je važno procijeniti u kakvom stanju je instalacija vodovoda i kanalizacije te uvidjeti u kakvom je stanju bojler i koliko je star, posebno ako se radi o plinskom bojleru. Zatim je potrebno procijeniti stanje elektroinstalacije i raspored rasvjetnih tijela kao i način provjetravanja prostora. Moja je preporuka da već u ovoj fazi zatražite savjete stručnjaka kako ne biste morali naknadno popravljati pogreške. Kad su riješeni tehnički aspekti, razmislite o načinu na koji ćete koristiti kupaonicu sljedećih 20 godina, koliko bi ona trebala trajati. Ovdje mislim na životne okolnosti koje vas očekuju, kao što je npr. prinova u obitelji ili pak životna dob, odnosno slabija pokretljivost.

Foto: Thinkstock

Nakon što ste uz pomoć stručnjaka definirali tlocrtnu dispoziciju elemenata u prostoru i zadovoljili sve tehničke aspekte, vrijeme je da se pozabavite onom ljepšom stranom uređenja, a to je estetika. Danas se na tržištu nudi veliki izbor podnih i zidnih obloga za kupaonice, a također je u ponudi i veliki izbor sanitarne opreme. Prije konačnog odabira opreme za novu kupaonicu, moj je savjet da obiđete što više specijaliziranih trgovina. Možda ćete se iznenaditi kolika je razlika u cijeni za slične ili čak iste proizvode u različitim trgovinama.

Pažljivo s bojama

Kod odabira boje podnih i zidnih pločica pripazite na osnovno pravilo da u malu prostoriju birate svijetle boje. Ako pak volite tamne obloge u kupaonici, onda ih koristite umjereno, a prostoru osigurajte jaču umjetnu rasvjetu. Kupaonica bi trebala biti prostorija u kojoj ćete se osjećati mirno i opušteno. Stoga, ako odaberete mirne, nenametljive boje podnih i zidnih obloga, zasigurno nećete pogriješiti. K tomu dodajte još nekoliko pažljivo odabranih upečatljivih detalja koji će vašoj kupaonici dati poseban šarm. Ako ste po svojoj osobnosti veseli i volite se igrati bojama, onda će za vas pravi odabir biti pločice u živim bojama.

Foto: Thinkstock

Žive boje u kupaonici idealne su za jutarnje razbuđivanje i veseli početak dana. No, pažljivo s intenzitetom i količinom boje jer bi se moglo dogoditi nakon određenog vremena da vas boje počnu zamarati. Isto pravilo vrijedi i za mozaik koji je izuzetno dominantan element u kupaonici i treba ga znati s mjerom upotrijebiti. Jednom kada odredite raspored elemenata, stil uređenja, boje i vizualni dojam kupaonice, s tim ćete živjeti dulji niz godina. Stoga budite pažljivi pri odabiru.

Foto: Thinkstock

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije