LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Kvalitetna fasada: Znatna, ali dugoročno i jako isplativa investicija

Dobra fasada, uz onaj estetski dojam, ima važnu funkciju u termičkoj izolaciji i očuvanju zgrade od propadanja, štiti od vlage, diže cijenu nekretnine...
22. lipnja 2020. u 07:00 2 komentara 4325 prikaza
zgrada
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Fasada je dugoročna investicija kojom se dugoročno štedi energija, ali i podiže vrijednost imovine stoga je nužna detaljna priprema. Dobrodošle su konzultacije o materijalu, optimalnoj debljini fasade i načinu izvedbe s građevinskim stručnjacima. Naravno, prvi je korak izrada referentnog troškovnika u kojem će biti razrađene sve potrebne stavke, od vrste i količine materijala do jediničnih cijena.

– Rezultati pokazuju da se ugradnja deblje izolacije financijski vrlo brzo isplati – razlika u vremenu povrata investicije u slučaju ugradnje tanjeg ili debljeg stiropora relativno je mala, a ušteda znatno veća – ističu iz tvrtke JUB i dodaju kako se za toplinsku izolaciju objekata danas najčešće koriste kontaktni toplinski sustavi, odnosno Etics sustavi sa EPS pločama, poznatiji kao stiropor fasade.

fasade | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

One su primjerene za niže objekte, do 22 metra visine, te osim dugoročne financijske uštede pružaju puno kvalitetniju klimu u domu. U kombinaciji sa stiroporom, mogu se ugrađivati sve vrste završnih slojeva odnosno mineralne, silikatne, akrilne ili silikonske osnove. Vrstu završnog sloja odabire se uzimajući u obzir tri faktora - izloženost objekta utjecaju atmosferilija, klimatska zona i karakteristike objekta te paleta nijansi koja je na raspolaganju za pojedinu vrstu završnog sloja.

Za današnje kvalitetne fasade čiji bi vijek trebao biti i više od 20 godina, osim stiropora, koristi se i temeljna žbuka s armaturnom mrežicom i dobra završna žbuka.

– Najvažnija karakteristika završne žbuke je vodoodbojnost. Ona sprečava prodiranje oborinske vode u unutrašnjost fasadnog sustava i time osigurava nepromjenjivost toplinske izolativnosti i zaštitu od oštećenja –  kažu iz JUB-a.

fasade | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Naravno, uz kvalitetne materijale, nužan je i kvalitetan majstor. Izbor boja za završnu žbuku na tržištu je doista velik i prvenstveno ovisi o osobnoj estetici vlasnika.

Valja podsjetiti da su na snazi zakonski rokovi za uređenje fasada i okoliša. Od trenutka kad se otvori gradilište investitor ima rok od pet za kuću i do 10 godina za zgradu za uređenje fasade i okoliša. Odredba se odnosi samo na nove zgrade, a komunalni redari mogu investitora svaki mjesec prijaviti. Kazna nije baš mala – 3000 kuna.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Savjetujemo kako da se pripremite za bojenje zidova uradi sam Zidove možete srediti sami, ali prije nanošenja boje napravite ovo sa zidovima pospremanje ormara pripazite Koliko često čistite dno glačala? Kad pročitate ovo činit ćete to nakon svakog glačanja! make over Osam odličnih ideja da unesete plavu u svoj dnevni boravak
  • tomicas:

    Prestao sam s uredom i sada. Radim od kuće 175 sati po satu radeći od kuće radeći ovaj jednostavan kućni posao na mreži. Zarađujem 22854 USD mjesečno radeći na mreži 4 sata dnevno. preporučio sam ti da probaš. nećete izgubiti ... prikaži još! ništa, samo ga isprobajte na sljedećoj web stranici i zarađujete svakodnevno ... Za više detalja ..............➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ  

  • aabbcc:

    Ta moda je proslost u gradjevini i nista vise jer admin brise !!!