u srcu Zagorja

Uspjela replika: autentična zagorska hiža stara tek jedno desetljeće

vikendica zabok tomek
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/19
26.06.2015.
u 08:30

Saznajte kako je vlasnicima Brigiti i Darku Tomeku pošlo za rukom da novogradnja izgleda kao da je stara više od 100 godina

Prolazeći uskim strmim cestama iznad Repovca, sela nadomak Zaboku, nemoguće je ne primijetiti prekrasnu starinsku dvokatnicu, koja zbog svoje veličine od 170 m² više nalikuje na kuću nego na vikendicu, što joj je zapravo namjena.

U njoj povremeno, uglavnom krajem tjedna, boravi bračni par Brigita i Darko Tomek sa svojom djecom, a u doba berbe grožđa i obiteljskih slavlja taj broj je mnogo veći. Kako je od njihova stana u Zaboku do vikendice samo dva kilometra, Tomekovi su u svojoj deset godina staroj zelenoj oazi okruženoj vinogradima nerijetko i preko radnog tjedna.

Očeva klet bila je premala za cijelu obitelj. Budući da je bilo dosta prostora oko nje, odlučili smo sagraditi nešto veće i komotnije – objašnjava vlasnik.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Prostrani vinograd

I njegov objekt nije samo vikend-oaza s koje se pruža predivan pogled na dio Zagorja, Samoborskog gorja, Sljeme i Medvednicu nego i klet. S jugozapadne strane kuće prostire se, naime, veliki vinograd gdje Darko Tomek uzgaja sorte chardonnay, bijeli pinot i zeleni silvanac. Njihovo rustikalno zdanje svakoga će zavarati po starosti – i danas se mnogi čude kako kuća sagrađena prije jednog desetljeća izgleda kao stogodišnjakinja.

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Spavaća soba opremljena je 140 godina starim, restauriranim namještajem

Glavni krivci za to su Darko Tomek i njegov sumještanin Aleksandar Šandor Pavišić. Vlasnik je dao osnovne smjernice, a majstor, poznat u svom kraju po zlatnim rukama i mnogim vještinama, proveo je te ideje i želje u djelo, dodavši i neke svoje. Naravno, uz pomoć građevinara u nekim etapama gradnje.

– Supruga i ja željeli smo da, koliko je to god moguće, to bude autohtona zagorska kuća, samo malo većih dimenzija. Htjeli smo imati malo veću komociju i prilagoditi kuću našim potrebama. Prije nego što smo počeli gradnju, Šandor je nacrtao pet varijacija kuće. Vrlo lijepo je to sve dočarao i odmah smo počeli gradnju, koja je trajala oko godinu dana – kaže vlasnik dodajući kako su vrlo malo morali odstupati od Pavišićeva prijedloga.

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Aleksandar Šandor Pavišić, majstor koji je osmislio i realizirao većinu zdanja

Kuća se proteže na tri etaže – u podrumu, koji djelomično, zbog strmog terena, poprima karakter prizemlja, nalazi se vinsko carstvo, u prizemlju je dnevna zona – kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak te sanitarni čvor, a na katu su spavaonice te još jedan sanitarni čvor. Darko Tomek iznimno je zadovoljan što je majstor i graditeljski umjetnik Pavišić, inače pobjednik nedavno održanog Večernjakova natječaja za najljepši rukopis, napravio pravu zagorsku hižu koja očarava vanjštinom i unutrašnjošću. A to se doista vidi iz niza detalja i u odabiru tradicionalnih materijala.

Originalan pod

Naime, podovi u starim zagorskim kućama bili su od kamena i cigle, pa je tako i ovdje. Ali, to nije ona cigla koju danas koristimo.

– Nekoć se koristila veća cigla nego danas, dimenzija 29 x 13 x 7, a da bih došao do takve, stare i do 150 godina, otišao sam do Pitomače i Varaždina. Tamo sam kupio ciglu iz starih srušenih kurija – otkriva vlasnik. Grede, prozore i vrata, kao i prekrasno bajkovito drveno stubište, kreirao je i izveo gospodin Pavišić.

Foto: Robert Anić/PIXSEL
Okomite i stropne grede te stubište Aleksandar Pavišić sam je kreirao i radio od hrastovine stare 60 godina

On je zaslužan za neravne zidove, kojima je postignut što vjerniji dojam stare zagorske kuće, a kreirao je i izradio drvenu hrastovu kuhinju te blagovaonicu kojom dominiraju veliki stol, klupe i stolci. Obje kupaonice te potkrovlje uređivali su Tomekovi, ponosni što su uspjeli nabaviti spavaću sobu staru 140 godina koju su dali restaurirati, a koja, kao i sve u kući, potpuno odudara od modernog stana u kojem inače žive.

Zato je koncept ove kuća bio svojevrsni odmak od gradskog načina života i svega što on nosi.

>>Oaza u Zagorju: minimalistički stan za bijeg od gradske vreve

Komentara 9

SL
sloboda00
12:29 26.06.2015.

uz dijelom idejno i realiziranih uspjelih elemenata koje moram pohvaliti: poput spavace sobe, stubista i klupa, ovo sa zagorskom kucom nema bas nikakve veze. Sve u svemu ogroman kic. Sofe i stolić u dnevnom boravku, kupaonica sa francuskom kadom, vrata kurija i srednjovjekovnih dvoraca, koliko stilova izbućkanih samo zato jer su "stari"

Avatar krumpirsky
krumpirsky
12:34 26.06.2015.

i promakla mi je ključna riječ autentično, na kojoj originalnoj zagorskoj hiži su tak veliki obloki , me razmete kaj sam htel reč :) , vraga je to autentično uglavnom izgleda ko da je sklepana od djelova podruma, zrušenog dvorca,, malo sliči na turopoljske kuče,, uglavnom arhitektonski i unutrašnji dizajn totalno promašen opet kič

Avatar krumpirsky
krumpirsky
12:27 26.06.2015.

rekel bi samo jezuš kristuš, koji kičeraj , oči bole od toga, daleko je to od zagorske hiže, prije je to kičasti šlamperaj ima tu ko da je voda donesla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije