19.03.2014. u 14:03

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Jedno od glavnih obilježja stambenih zgrada starijeg datuma izgradnje su masivni nosivi zidovi. Stan u sklopu stambene zgrade na zagrebačkoj Trešnjevci koja je izgrađena početkom 30-tih godina prošlog stoljeća jedan je takav primjer. Investitor je bračni par s troje male djece koji želi ispitati mogućnosti adaptacije svog stambenog prostora. Glavna želja investitora je dobiti dodatnu sobu za djecu.

Postojeća tlocrtna dispozicija pokazuje nam način projektiranja prije gotovo stotinu godina. Jasno je vidljivo da su se prioriteti, koji su nekada određivali rasporede prostorija u stanovima, danas bitno promijenili. To se prije svega odnosi na južnu orijentaciju pomoćnih prostorija, kao i na njihov raspored uz ulazni prostor. Roditeljska soba također je smještena uz ulaz, a dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica su u najudaljenijem dijelu stana. Pristup u kupaonicu preko kuhinje svakako je neprihvatljiv.

Foto: Zvonimir Vidović

Novom dispozicijom se sadašnja dječja soba smanjuje i mijenja joj se namjena u wc, uz ulazni prostor. Pomoćne prostorije se ukidaju i povezuju u jedinstven prostor dnevnog boravka i blagovaonice. Prostoru u kojem je kupaonica se mijenja namjena u kuhinju, a nova pozicija kupaonice je predviđena u sklopu spavaćeg trakta. Na osima svih pregradnih zidova koji se uklanjaju predviđa se izvedba čeličnih traverzi pod nosivom konstrukcijom stropa zbog sprečavanja mogućih deformacija i pukotina u gornjoj etaži. Izvedba ovakvih čeličnih profila bitno ne utječe na cijenu same adaptacije, kao ni na estetiku prostora jer je svijetla visina prostora 295 cm, a potrebna visina profila cca 20 cm. Na ulazu u dječje sobe, kao i na ulazu u kuhinju, predviđena su klizna vrata.

Foto: Zvonimir Vidović

Masivni nosivi zidovi od opeke zauzimaju velik dio površine stambenog prostora što predstavlja nedostatak u odnosu na uže nosive zidove kod suvremenih stambenih zgrada. Međutim, takvi zidovi se adaptacijom mogu iskoristiti za izvedbu ugradbenih ormara ili niša u prostoru što može izgledati vrlo atraktivno i čime se može znatno podići cijena samog prostora. Uz to, ovakvim adaptacijama se istovremeno podiže cijena samih prostora izvedbom svih mjera predloženih u energetskom certifikatu. Energetskim pregledom se utvrđuju uzroci gubitaka i dodatne potrošnje energije koju ovakvi prostori redovito imaju, prvenstveno zbog nedostatka toplinske izolacije te se prilikom adaptacije ti uzroci uklanjaju. Na taj način i stanovi u sklopu stambenih zgrada vrlo niskog energetskog razreda mogu prijeći u znatno viši energetski razred. To znači da se ovakvom adaptacijom dvostruko povećava cijena postojećeg prostora jer se uz bolju tlocrtnu dispoziciju i iskorištenost prostora mjesečna energetska potrošnja svodi na najnižu moguću razinu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Adaptor.hr
Adaptor.hr
08:29 23.09.2015.

Vrlo informativan članak za naše klijente. Ako smijem preporučiti poveznicu http://adaptor.hr/savjeti/ na kojoj možete pronaći članke i savjete vezane za adaptaciju stana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije