Camellia

Kamelija

kamelija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Kamelija je zimzeleni grm, a može biti i manje stablo koje je dobilo ime po jezuitskom botaničaru Georgu J. Camelliusu, koji ju je prvi donio u Francusku s Dalekog istoka. Postoje mnoge vrste, ali najviše se uzgaja Camellia japonica te kultivari koji su potekli od nje.

Kamelija ima sjajne, kožaste lancetaste ili eliptične listove te lijepe velike jednostavne ili pune cvjetove u tonovima ružičaste, purpurne, grimizne ili bijele boje. Za uspješan uzgoje ove biljke potrebno je znati da nikako ne podnosi vapno u tlu koje uzrokuje žućenje listova i slabiju cvatnju. Budući da ne podnosi hladnoću, vjetar i mraz, najbolje ju je posaditi u posudu gdje će dobro rasti u tlu kiselije reakcije, odnosno mješavini treseta, pijeska i humusnog tla u jednakom omjeru. Ne voli sunčane i vruće položaje te ju je najbolje smjestiti na sjevernoj strani zaštićenoj od izravna sunca.

Potrebno ju je redovito zalijevati, pogotovo u vrijeme cvatnje, a tlo se nikako ne smije osušiti. Voli vlažan zrak pa se može prskati vodom.

Primjena: kao vrtna biljka posađena uza zid, kao soliter ili u cvjetnim posudama.

Napomena: nakon cvatnje najčešće je potrebno orezati mlade biljke kako bi se osigurao zbijen grmolik oblik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?