29.05.2014. u 14:49

Iako se vrtlarstvo obično povezuje uz prekrasan cvjetnjak ili dobar urod, rad u vrtu treba povezivati i uz dobro raspoloženje, posebno kada su u pitanju djeca...

Kraj je školske godine i djeca već veoma napeta i premorena. Kontrolni ispiti i provjere znanja opterećuju ih gotovo svakodnevno, bez obzira pada li vani kiša ili sija sunce. Nažalost, život pod pritiskom njihova je svakodnevica, a to ne može biti bez posljedica. Djeca jednostavno moraju negdje imati ispušni ventil. Netko će reći, neka idu na sport i neka se tamo istrče i ispušu... Istina, tako se mogu fizički umoriti, no pritisak je i dalje prisutan.

U svim mogućim natjecanjima i nametanjima mjesta ima samo za nekolicinu pobjednika, dok su svi ostali jednostavno...neuspješni.

Osjećaj neuspjeha veoma je neugodan pratioc djetinjstva i sasvim sigurno ne utječe pozitivno na razvoj djece. No postoji srećom jedno mjesto u kojem za napetost jednostavno nema mjesta. Vrt.

Foto: Nino Šoštarić

Zaljevanje je zabavna obaveza, ali i način da dijete nauči ovoditi brigu o biljkama

Raspoloženje

Odavno je poznato da zelena boja smiruje i da se naše oči odmaraju gledajući u zeleno. Jednako je tako poznato da vrtlarstvo pozitivno utječe na kardiovaskularnni sustav i na opće fizičko zdravlje. No kada su u pitanju suvremena djeca koja žive pod stresom, vrtlarstvo dobiva dodatni smisao. Vrt postaje mjesto opuštanja i igre sa mnoštvom mogućnosti. Jedna od njih je naravno i vrtlarstvo.

Djeca vole poslove koji imaju smisla poput sadnje, zalijevanja ili grabljanja suhe trave. Čak i kada su to fizički naporni poslovi, djeca znaju da na moraju žuriti ili biti bolji o drugih. Osim toga to su poslovi sa smislom koji na kraju donose i slatke plodove, što osim dobrog raspoloženja podiže i samopouzdanje. ažljivo, skupljala lijepo obojene suhe grančice i lišće, češere koje su odbacili borovi, grančice smreke, suhe cvjetove hortenzija koje sam sačuvala iz vrta i grane prepune malenih crvenih šipaka.

Foto: Nino Šoštarić

Plastične boce mogu se pretvoriti u mini staklenike za uzgoj presadnica

Djeca u vrtu

Djeca mogu više nego što mislimo. Naravno, dok su još malena i trebaju pomoć roditelja neće moći prenositi teške tegle, zemlju ili metalne kante s vodom. Ali moći će one male i lagane, jednako kao što će isprva koristiti alate primjerene djeci.

No osim pribora i alata važno je misliti i na zaštitu, prije svega od sunca. Šeširići i zaština krema danas su obavezan dio boravka na otvorenom, jer sunce nam više nije prijatelj kao nekada.

Naprotiv, kada su u pitanju rukavice, mišljenja su podijeljena. Neki tvrde da su važne, dok drugi naprotiv ističu kako djeca ne bi trebala zazirati od kontakta za zemljom. I ja mislim tako. Kontakt s prirodom nije potpun ako biljke ne možemo osjetiti rukama, pomirisati i na kraju krajeva kušati..

Foto: Nino Šoštarić

Čak i na prozorskoj dasci moguće ja započeti rani uzgoj salate

Odnos prema prehrani i okolišu

Iako vrtlarstvo kao dio odgoja djeluje ponekad bezazleno, njegov je utjecaj veoma važan za zdrav, održiv život o kojem mi odrasli često samo pričamo. Mali vrtlari, naučeni da cijene plodove, jer su ih i sami uzgajali, drugačije će razmišljati o hrani i drugačije je vrednovati.

Njihov stav prema prirodi također će biti kvalitetniji, jer će znati cijeniti njezina pravila. Isto vrijedi i za odnos prema okolišu i prihvaćanje pojmova kao što su kompostiranje i odvajanje otpada. Zbog toga je posebno važno da djeca od malena prihvate organske principe, da nauče cijeniti životinje u vrtu... od nevidljivih mikroorganizama, kišnih glista na koje naiđu kopajući, pa sve do ptica koje će zimi hraniti.

Foto: Nino Šoštarić

Djeca se naviše vesele plodovima koje su uzgojili sami

Priuštite svojoj djeci užitak uzgoja vlastitog povrća i cvijeća, pa makar to bilo i u samo nekoliko teglica na balkonu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije