11.05.2014. u 00:00

Razmišljate o zasnivanju vrta? Krenite redom i počnite zbrajati. Supstrati, posude za uzgoj, kantica, sjeme, rukavice, gnojivo... I to je tek početak...

U potrošačkom društvu sve je proizvod, pa čak i biljke koje uzgajamo u vlastitom vrtu. I sama se često zateknem u pomami kupovanja kojekakvih nepotrebnih stvari koje mi se u tom trenutku čine važnima za uzgoj biljaka. Uostalom, kako bih uopće i mogla zamisliti uzgoj bez posebnog organskog supstrata za sjetvu, bez silnih posuda za uzgoj presadnica, bez posebnih mini staklenika u kojima se odlično čuva vlaga? Sa sjemenom je priča drukčija. Tu sam već odavno promijenila naviku i već godinama čuvam i skupljam sjeme povrća i cvijeća, pa su tako troškovi za sjeme bitno manji. Ipak, kada sve zbrojim i oduzmem, ne mogu reći da uzgajam ekonomično.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Umjesto da završi na otpadu, različita ambalaža može zamijeniti uzgojne posudice

Strast ili glupost?

Oduvijek sam tvrdila da glavni motiv za uzgoj vlastitog voća i povrća ne bi smio biti ekonomske prirode. Mislim da bi svi koji kreću u organski uzgoj trebali razmišljati prije svega o zdravlju, zatim o okolišu, a tek potom o financijskoj računici. Ipak, jedna je stvar strast prema vrtlarstvu, a posve druga pomanjkanje zdravog razuma. Na kraju krajeva, vrtlariti organski znači misliti i na ekološki otisak koji ostavljamo iza sebe, odnosno na gomilanje plastične ambalaže i onečišćenje koje nastaje tijekom transporta (do trgovine, do kuće, do odlagališta otpada itd.) Zato mislim da bi upravo organski vrtlari, pa tako i ja, morali voditi više računa o tome kako troškove uzgoja svesti na minimum.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Čisto šumsko ili livadno tlo može se koristiti za uzgoj vlastitih presadnica

Besplatna ambalaža

U silnoj gomili ambalaže koja nam dnevno prolazi kroz ruke, vrtlari mogu pronaći prilično zanimljiv izbor posuda i posudica za uzgoj biljaka. Sjetite se samo zgodnih 2go čašica za kavu, nisu li upravo idealne veličine za uzgoj presadnica povrća? Još su zanimljivije prozirne posude za kolače ili krafne koje imaju poklopac, pa djeluju poput malenih staklenika. A što je s kartonskom ambalažom? Kutije za jaja nemaju velike otvore, ali su za sjetvu i uzgoj sitnog sjemena kao što je salata gotovo idealne. Isto vrijedi i za rolice od toaletnog papira u kojima se mogu uzgojiti presadnice cikle, graška ili korabice. A budući da su biorazgradive, mogu se kasnije i posaditi zajedno s biljkama.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Plastične čaše od jogurta i kave idealne su za uzgoje presadnica

Besplatno tlo

Tlo je svuda oko nas. Leži besplatno i hrani biljke u prirodi. Ipak, mi i ne pomišljamo na njega kada započinjemo uzgoj povrća. Toliko smo već umjetni da i sjeme moramo sijati u sterilne supstrate s “idealnim” odnosom vode, zraka i hranjivih elemenata.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Plastične kutije za kolače odlična su mala klijališta

Naravno, sterilni supstrati jamče nam uzgoj siguran od štetnih bakterija, gljivica i ličinki štetnika. N,o u njima nema ni onih korisnih bića, toliko važnih u zdravom tlu organskog vrta. Naprotiv, u prirodi je sve drukčije. Uvjerena sam da svatko od nas još uvijek može u svom okolišu pronaći dovoljno čisto šumsko ili livadno tlo i tako izbjeći kupnju supstrata za sjetvu ili sadnju. Ja sam to već isprobala.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Umjesto da kupujete, sjeme možete skupljati i čuvati sami

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije