13.02.2014. u 17:45

U paketićima sa sjemenom koje ovih dana prevrćemo po rukama krije se čitav naš vrt. Vrijeme je da ih otvorimo i počnemo novu sezonu uzgoja......

Početak sezone uvijek je uzbudljivo vrijeme za svakog vrtlara, pa tako i za mene. Iako je vani hladno i još uvijek prerano za radove u vrtu, sezona ipak može početi. Dapače, s nekim sporijim povrtnicama započela sam još prošloga tjedna, a već sada svjetlo s prozora grije male posudice s uspavanim sjemenom poriluka i luka. Ovaj tjedan akcija može biti malo opsežnija. Već sam nabavila sjeme kupusnjača kao što je cvjetača, rani kupus, kelj, brokula i korabica, ali i sjeme lisnatog povrća poput špinata i blitve. Sve će te povrtnice već krajem ožujka biti spremne za presađivanje u vrt. Čak i ako bude hladno, uvijek ih se može o zaštititi agrotekstilom.

Foto: Nino Šoštarić

Sjetvene posudice

Iako vrtlari siju u sve i svašta, od čašica za jogurt, do ambalaže za voće, moj izbor predstavljaju tipske sjetvene posude, tj. blokovi sa unaprijed određenim promjerima, bilo okruglim bilo kvadratnim. Sa takvim se sjetvenim blokovima postiže maksimalna iskoristivost prostora, ali i stabilnost, pa ih teško možemo prevrnuti. Ako pak poželim odvojiti nekoliko presadnica, to ću lako učiniti škarama. A nakon sjetve i presadnje, ovakvi se sjetveni plastični blokovi vrlo lako ispiru od ostataka supstrata i pospremaju jedan u drugi. A sljedeće godine sve opet počinje iz početka.

Foto: Nino Šoštarić

Ne štedite na sjemenu jer je kvalitetno sjeme preduvjet uspješne berbe

Supstrat za sjetvu
Idealan supstrat za sjetvu trebao bi biti dovoljno rahle konzistencije, ali zato ne i previše propustan. Naime, rahli je supstrat odličan jer brzo raspoređuje vodu u sve dijelove posude, a višak vode odlazi i ne zadržava se na jednom mjestu, pa ne postoji opasnost od truljenja korijena. S druge strane hranjivost i nije tako važna jer sjeme u sebi nosi zalihu hranjiva, pa je pretjerivanje jednako loše kao i nedostatak hranjiva u supstratu. Mala površina posude svakako nije stabilna sredina pa je, po mom iskustvu, male tek iznikle biljke i presadnice mnogo bolje prihranjivati folijarno, tj. prskanjem preko listova. Listovi će takoreći u trenu upiti sve hranjive elemente i mnogo brže stvoriti zdrav habitus biljke.

Foto: Nino Šoštarić

Najpraktičnije sjetvene posude one su koje imaju odvojen prostor za razvoj korijena

Mjesečev sjetveni kalendar

Foto: Nino Šoštarić

Supstrat za sjetvu u organskim vrtovima mora biti organskog podrijetla, bez tragova teških metala

Posljednjih nekoliko godina sve je popularniji Mjesečev sjetveni kalendar, kako kod uzgajivača hobista, tako i kod profesionalnih uzgajivača koji se i ne bave ekološkim uzgojem. Izgleda ipak da su svi uočili opravdanost i korisnost pridržavanja naputaka koji u tom praktičnom kalendaru pišu. Primarno proizašao, orijentiran i uklopljen u složeni sustav biodinamike iz kojeg je njegova autorica Marija Thun crpila zaključke i povezivala ih sa složenim Mjesečevim mijenama, on je brojnim pretiscima, izlazeći godinu za godinom, postao nešto što je obvezno u sjetvenoj sezoni, kao i kvalitetno sjeme, organski supstrat i naravno, mnogo dobre volje. Promatrajući isto sjeme sijano u identičnim uvjetima pridržavajući se termina iz sjetvenog kalendara s onim koje sam sijala izvan preporučenih termina, zapazila sam veliku razliku, a naročito kasnije na plodnosti biljaka.

Foto: Nino Šoštarić

Presadnice uzgojene u pojedinačnim sjetvenim modulima praktične su jer se pri vađenju ne oštećuje korijen

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije