17.04.2014. u 16:17

Sadnjom luka iz presadnica bitno ubrzavamo rast i razvoj lukovica pa on može biti spreman za berbu već za uskrsne blagdane...

Lučice luka, tradicionalno pakirane u zgodne narančaste prozračne mrežice, obično kupujemo u ožujku ili travnju. Ako su vremenske prilike pogodne, odnosno ako na gredicama nema snijega i ako tlo nije vlažno, možemo ih posaditi već u ožujku. Ove godine mnogi su vrtlari to već i učinili. No bez obzira na žurbu, prirodu ipak nije moguće ubrzati pa većina lukovica i dalje čuči u tlu s tek pokojim sramežljivim zelenim izbojem. A one koje su bubrile u toplom, zaštićenom prostoru već su odavno nadmašile svoje vrtne vršnjake i spremne su za berbu. Razlog je u tome što lučice luka iznimno dobro reagiraju na toplinu pa rastu brzo i izdužuju svoje listove, stvarajući tako mlade biljke koje nazivamo jednostavno mladi luk.

Foto: Nino Šoštarić

Trenutak berbe prepoznaje se po vanjskom izgledu; visini 30-35 cm i širini prsta

Sadnja

Pri odabiru najpogodnijeg mjesta za sadnju lučica obično biramo topla, osunčana mjesta s ocjeditim tlom u kojem se ne zadržava vlaga. Isto bismo trebali razmišljati i kada luk uzgajamo u posudama.
Bitno je da odaberemo propustan, rahli supstrat za sadnju. Budući da luk u ranoj fazi raste koristeći energiju i hranu iz lučice, nije potrebno dodatno gnojenje ili supstrat bogat hranjivima. Tada bi rast bio preintenzivan, a listovi meki i izduženi. Po mom iskustvu klasičan organski supstrat za sjetvu najbolje odgovara takvom uzgoju. No to je samo jedna važna komponenta. Ne treba zaboraviti da na uspjeh utječu i temperatura, vlaga, ali i izbor posude za sadnju.

Foto: Nino Šoštarić

Presadnice mladog luka spremne su za sadnju u vrt kada imaju dobro razvijeno korijenje i listove

Posude

Kada luk uzgajamo u plasteniku ili stakleniku, za uzgoj je najpraktičnije koristiti plastične posude za uzgoj presadnica. Njihova veličina morala bi odgovarati veličini lučice, odnosno omogućiti njezinu bijelom čupavom korijenju dovoljno prostora da se razvije i crpi vodu iz supstrata. Promjer posuda stoga ne bi trebao biti manji od 5-6 cm.
No to, naravno, nije jedini način uzgoja. Sasvim dobro može poslužiti razna ambalaža poput čašica od jogurta ili slično. No, ako se odučimo za uzgoj u većim posudama uz prozorsku dasku, tada razmak sadnje treba biti u pravom smislu riječi minimalan. Drugim riječima, lučice mogu slobodno doticati jedna drugu jer ionako neće trebati prostor za širenje i formiranje glavica.

Foto: Nino Šoštarić

Posude za sadnju lučica osigurat će luku dovoljno prostora prije no što se počne formirati glavica

Organski luk za Uskrs

Čudan okus kemije u ustima i mučnina nakon konzumacije mladog luka tijekom uskrsnih blagdana jasan su pokazatelj korištenja umjetnih gnojiva i pesticida u uzgoju. Osjećaj nakon konzumiranja
organski uzgojenog luka, pa čak i onoga koji nije uzgojen u vrtu, potpuno je drugačiji. Govorim to iz vlastitog iskustva jer sam mnogo puta iskusila loše osobine konvencionalno uzgojenog luka koji se masovno proizvodi prije blagdana. Stoga je “kućni uzgoj” svakako bolji i zdraviji izbor. Osim toga, takav se mladi luk, uzgojen u posudama i dobro ukorijenjen, može iskoristiti i za sadnju u vrt. Vjerujte, brat ćete ga najmanje mjesec dana ranije od onoga koji je uzgojen na klasičan način.

Foto: Nino Šoštarić

Organski uzgojen mladi luk ima bitno drugačiji okus od konvencionalnog

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije