24.08.2015. u 15:34

Iako su ljute papričice cjenjenije od običnih, u uzgojnom smislu razlika nema, pa tako niti razloga da ih ne uzgajamo više i češće...

Zbog visokog sadržaja vitamina C, papriku ističemo kao jednu od najzdravijih povrtnica. Ovih dana beremo je gotovo svakodnevno i uživamo u raznovrsnosti njezinih oblika i boja. I sama sam ljubiteljica paprika, pa svake godine sadim različite sorte, pokušavajući pritom shvatiti koje od njih bolje uspijevaju u uvjetima mog vrta.

No koliko ih god uzgajala, razlika zapravo nije bilo. Klasične babure bile su uvijek izvrsne, jednkao kao i rog paprike ili one okrugle koje nazivamo “paradajz”. Uz dovoljnu količinu gnojiva na početku sadnje, uz mnogo vode tijekom rasta i uz povoljno vrijeme (sunčano, naravno!) sve su redom rasle fantastično i razlikovale se samo po okusu. Isto vrijedi i za ljute papričice!

Foto: Nino Šoštarić
Mnoge čili papričice, poput ove iz Red Savina sorte, iznimno su lijepe ukrasne biljke

LJUTE PAPRIČICE
Okus je ono što dijeli slatke od ljutih paprika. One koje nazivamo ljutima u sebi sadrže kapsaicin, spoj koji se količinom razlikuje od sorte do sorte. Svatko tko je ikada kušao feferon ili čili papričice dobro zna osjećaj žarenja u ustima. Za taj je osjećaj zaslužan upravo kapsaicin, koji zapravo izaziva osjećaj povišene temperature, no naš ga mozak tumači kao osjećaj ljutoga. “Ljutina” papričica ima i svoju ljestivcu, poznatu Scoville skalu, koja je dobila ime po Wilburu Scovilleu, američkom farmaceutu koji je prvi odredio metodu mjerenja količine kapsaicina u ljutim papričicama. Tako primjerice obična slatka paprika ima Scoville ocjenu 0 SHU (Scoville heat unit), dok one najljuće na svijetu imaju ocjenu između 855.000 i 2.100,000 SHU.

Foto: Nino Šoštarić
Red Savina čili papričica jedna je od najljućih. Njihova ljutina prema Scoville skali doseže od 200.000 do 577.000 SHU

ŠTO UZGAJATI?
Iznimno ljute paprike nema smisla uzgajati, jer se ne mogu praktično iskoristiti u svakodnevnoj kuhinji. Pa ipak, ponekad ljubitelji bilja jednostavno ne mogu odoljeti i sade ekstremno ljute paprike samo zato da zadovolje znatiželju. I ja sam ove godine uzgojila crvenu Savina papričicu koja je ocijenjena sa 200.000 do 577.000 SHU, i iskreno, ne usuđujem se probati je. Ipak, oduševljena sam njezinim neobičnim nepravilnim obikom i prekrasnom crvenom bojom koja privlači svakoga tko ju vidi. No ako se odlučite za Habanero ili kajensku papriku, moći ćete uživati u ljutim jelima, ali ipak nešto umjerenije ljutine.

Foto: Nino Šoštarić
Volite li ljuto, tada će vaš apetit sasvim sigurno zadovoljiti i obični feferoni

TAJNE UZGOJA
Svaka paprika, pa tako i ona ljuta, traži mnogo topline, čak i više nego rajčica s kojom je botanički u srodstvu (obje vrste pripadaju porodici Solanaceae). Na temperaturi ispod 15 ºC prestaje s razvojem, a jednako tako i iznad 36 ºC, što dovoljno govori o njezinom afinitetu prema toplini i suncu. Također, treba znati da temperature od –0,3 do –2,5 ºC dovode do ugibanja biljke, a to u praksi znači da ih treba na vrijeme unijeti u zatvoren prostor. Uzgajamo li čili papričice ili feferone u posudama, tada nije problem pronaći kakvo zgodno mjesto uz prozor. Na takvom mjestu papričice mogu stvarati plodove cijelu zimu i tako pokazati svoju dugovječnost i izdržljivost u sobnim uvjetima. I osobno to mogu potvrditi jer je jedna takva mala čili papričica živjela u mom domu pune dvije godine.

Foto: Nino Šoštarić

Ako znate uzgojiti obične paprike, tada ćete znati i one ljute

>>Kako oblikovati začinsku gredicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije