Jača varenje hrane
Kao omiljeni začin i lijek (aromatik, antioksidans, digestiv), danas ima veliku uporabu u pučkoj medicini, u kojoj predstavlja namirnicu zaduženu za jačanje imuniteta i obranu organizma. U jelima začinjenim đumbirovim prahom pojačava se varenje i prerada hrane u želucu te to koristi kod prevencije čira na želucu, kod oštećenja od konzumiranja alkohola, erozivni gastritis, kao zamjena za ibuprofen itd.
Đumbir kao jak antiseptik uravnotežuje crijevnu floru jer uništava bakterije truljenja, a pomaže u razvoju bakterijama kiselog vrenja te potiče crijevnu peristaltiku na gibanje. Takvim ljekovitim djelovanjem pomaže kod: nadutosti i slabog rada crijeva, pojačava pražnjenje crijeva te ga rado uzimaju osobe s poremećajima u pražnjenju kod zatvora, bolesti želuca, podrigivanja, izgubljenog teka, prehlađenog želuca, slabe cirkulacije općenito, visokog krvnog tlaka, jutarnjih mučnina (mučnina nakon operacija, povraćanja, nadutosti, kod različitih tegoba nakon uzimanja steroida – kortikosteroida, kod ameba, parazita u crijevima, bakterije Salmonelle, smanjuje i smiruje grčeve (antispazmodik) itd.
Koristan je za preznojavanja, pa takvo djelovanje možemo koristiti kod prehlada, nazeba ili kod detoksikacije kože i cijelog organizma te za bolesti srca, arterioskleroze, za smanjivanje ili ravnotežu masnoća u krvi. Djeluje povoljno na zaštitu od zaraznih bolesti, bolesti jetre, koju štiti od otrova (savjetuje se uzimanje đumbirova soka kod ciroze jetre s ascitesom – nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini – kod povišenih vrijednosti AST i ALT), vodenih bolesti, edema – dropsy.
U jačanju muške potencije đumbir daje dobre rezultate, u liječenju migrene, jačanju rada mozga. Pripravci koji se rade od đumbira namijenjeni su liječenju reume, reumatoidnog artritisa, gihta i bolesti kostiju ili kod kostobolje, bursitisa, edema limfe, fiborociste grudi, kod alergija, upalnih stanja grla, prehlade, kašlja, promuklosti, groznice, astme (uzima se prašak kao začin u jelu).
Znanost preporučuje đumbir za antitumorno svojstvo – kemoterapija, raka debelog crijeva, crijeva i jajnika zajedno s češnjakom i rudbeklijom. Od đumbira možemo izraditi tinkturu, a ulje kupujemo u ljekarnama.
Nije za trudnice
Svježi đumbir se tradicionalno koristi za liječenje stanja bola. Vruć oblog stavlja se na bolno mjesto (zglobovi, ramena, mjesta grčeva, neuralgije – upale živca, mjehura, prostate itd. ). Đumbir rabimo kao: antibakterik, afrodizijak, antiulcer, analgetik, antireumatik, antiinflamatorik, antiseptik, antioksidans, antidepresant, antihelmetik, antitumor, antikarcinogenik, aromatik, antifungal, antialergik, antispazmodik, detoksikant, digestiv, dijaforetik, dispeptik, diuretik, gastrik, imunostimulator, karminativ, laksativ, stimulans.
Kontraindikacije: Trudnice te osobe s komplikacijama zgrušavanja krvi ne smiju ga uzimati.
Đumbir kao začin koristimo u obliku praška za dodavanje juhama, umacima, suhomesnatim proizvodima – kobasicama, voću, povrću, ukuhanom voću, kruhu, pecivu, a sastavni dio je začin curry. U ajurvedskoj medicini ima koristi se kao začin i kao lijek. Od đumbira se izrađuju različiti napici kao što su đumbirovo pivo.
Tonik za cijeli probavni sustav od Kineza nam je “ukrao” Marko Polo --------------------------------------------------- ahahaa, kome nama, pa do prije par godina niko ziv u hrvatskoj nije bio cuo za ginger, niti se ikad koristio od "triglava do djevdjelije". okladio bio bi se da I dan danas uzmes ginger I odes u bilo koji dio hrvatske I pitas prolaznike sto je to 99.9% ih ne bi znalo.