19.01.2014. u 00:00

Slatke datulje koje zimi volimo grickati uz kavu ili čaj mogli bismo iskoristiti i za jednu slatku vrtlarsku priču...

Mnoge vrste egzotičnog voća poput avokada ili manga mogu se uspješno uzgojiti iz koštica. Isto vrijedi i za datulje (Phoenix dastylifera), palme koje cijenimo prije svega zbog njihovih slatkih i ukusnih plodova. No datulja je zanimljiva i s vrtlarskog stajališta, čak i hortikulturnog, jer stvara prekrasno stablo sa listovima dugim 4-6 metara koje može doseći visinu od impozantnih 20-23 metra. Naravno, takvu senzacionalnu visinu i raskoš ne treba očekivati u našim klimatskim uvjetima. Iako postoje primjerci (Split, Hvar) koji rastu uspješno u Dalmaciji, ipak nisu i neće postići tu visinu, a ni plodnost. Nažalost, zbog nedovoljnog broja toplih dana plodovi u našem podneblju ne mogu dozrijeti.

Slatki plodovi datulja izvor su klijavih sjemenki iz kojih se mogu uzgojiti prekrasne palme

Komercijalni uzgoj

Datulja je dvodomna vrsta, što znači da u prirodi stvara muška i ženska stabla. Nakon oprašivanja na ženskim se stablima razvijaju plodovi koje, kao i stabla, nazivamo jednostavno datuljama. Njihove su sjemenke klijave i mogu, ako se posiju, stvoriti nove jedinke. Ipak, u plantažnom uzgoju (Afrika, Bliski istok) ta se metoda ne primjenjuje jer nikome nije u interesu posaditi biljke od kojih će narasti 50% muških jedinki. Zato se komercijalno datulje razmnožavaju u kontroliranim uvjetima iz kulture tkiva, a oprašivanje se obavlja ručno. U nekim zemljama Bliskog istoka postoje čak i specijalizirani penjači koji se u doba cvatnje penju na stabla i ručno tretiraju cvjetove peludom.

Prije sjetve sa sjemenku treba očistiti od mekanog, sočnog usplođa

Uzgoj iz koštica

Zbog prirode komercijalnog uzgoja koštice datulja ostaju potpuno neiskorištene iako svaka u sebi u sebi nosi genetski zapis za jedno novo stablo. Tu priliku može iskoristiti svatko tko želi i ima uvjeta da jednu lijepu palmu, posebno ako živi u Dalmaciji, podneblju u kojem se datulja može saditi na otvorenom. Postupak sadnje nevjerojatno je jednostavan pa se u tom poslu mogu okušati čak i djeca. Nakon što pojedemo slatko usplođe, sjemenke ne treba dodatno guliti ili čisititi. Dovoljno je utisnuti ih plitko u vlažan supstrat za sadnju i smjestiti na toplo mjesto. Otprilike mjesec dana kasnije pojavit će se klica, što je znak da je sjetva uspjela.

Sjemenka datulje je tvrda pa za klijanje treba najmanje mjesec dana

Uzgoj

Koštice datulja mogu se umjesto u supstrat za sadnju smjestiti i u vlažnu plastičnu vrećicu. Smještene na nekom tamnom i toplom mjestu one će razviti malu bijelu klicu također nakon mjesec dana, a možda čak i prije. Nakon toga vrećicu možemo otvoriti, a proklijale sjemenke posaditi tako da je klica (začetak korijena) okrenuta prema dolje. Proći će još otprilike jedan mjesec prije nego što možemo očekivati prve vidljive rezultate, odnosno prve listove. Za to vrijeme razvit će se vrlo dubok korijen, tipičan za palme. Moj je savjet ta takvu mladu palmu što prije posadite na stalno mjesto u vrtu uz maksimalnu pažnju prema korijenu koji je veoma osjetljiv. Osigurate li joj toplo, sunčano mjesto i dosta vode u prvim godinama rasta, godinama ćete uživati u jednoj lijepoj i zanimljivoj palmi.

Mladice palme pojavit će se otprilike dva mjeseca nakon sjetve

Datulja stvara prekrasne plavozelene listove poredane u obliku slova V

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije