02.04.2016. u 09:00

Još su stari Kinezi ovu ukusnu namirnicu smatrali ljekovitom hranom koja je zaustavljala proljev, liječila hemoroide, zacjeljivala oštećenu kožu...

Lijeska od davnina raste u svim područjima s umjerenom klimom u Europi, Maloj i sjevernoj Aziji, Japanu... itd. U zapisima iz Kine prije 5000 godina spominje se kao ljekovita hrana.

U pučkoj medicini lijeska se primjenjuje kao ljekovita biljka i hrana, a njezino drvo služi za izradu raznih pomagala u domaćinstvu. Kao ljekovita biljka, lijeska je imala široku primjenu.

Listovi lijeske koriste se za: zaustavljanje proljeva, liječenje hemoroida i upaljenih vena, raznih oštećenja i pukotina kože, liječenje bolesti žuči te za zaustavljanje krvarenja. Također se upotrebljava za bolesti kože – čireva, lišajeva, osipa, ispucalih vena, dekubitisa, uboda insekata...

Foto: pixabay

Jače djelovanje listova postiže se ako se kuhaju u pola vode i pola vina i stavljaju kao oblog; listovima se može dodati i kora stabla. Lijeska ima i jaka antiupalna svojstva, a njezina kora rabi se kao lijek protiv kožnih bolesti – čireva, žutice, povratne groznice, malarije, te kod hemoroida i proširenih vena na nogama. Pupoljci se rabe za liječenje raznih rana i za izazivanje znojenja.

Rese pojačavaju znojenje te su učinkovite u liječenju gripe i upale pluća, pogotovo ako se pomiješaju s plućnim čajevima kao što su bazga, lipa i kamilica. Resice se također rabe tradicionalno za liječenje proljeva – dijareje. Mogu biti i zamjena za vitamin C, a kad se osuše i usitne mogu se pomiješati s brašnom za biokruh. Pelud resa – cvjetova rabi se za liječenje epilepsije.

Plod je hranjiv i ljekovit, a preporučuje se osobama s niskim tlakom, jer ga povisi brzo kao i čaša crnog vina ili kava, ali ne i osobama sklonima navali krvi u glavu. Lijeska je odlična hrana za sportaše i rekonvalescente jer ima visoke energetske nutritivne vrijednosti – od kiselina – oleinska, omega 3, folna, te fitosteroli, vitamin E...

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Također se preporučuje slaboj i slabokrvnoj djeci, iscrpljenim i starijim osobama kao nadomjestak za vitamine, minerale i bjelančevine biljnog porijekla koji utječu na jačanje organizma, kod sklonosti nastanka bubrežnih kamenaca (otapa i sprečava nastanak kamenaca), jačanju imuniteta, razvoja fetusa – trudnice, pamćenja, kod raznih nedaća želuca i žgaravice, kod bolesti živčanog sustava, kao pomoć u izbacivanju kamenca.

Učinkovit je kao dijetalna hrana za dijabetičare – održava ravnomjernu razinu šećera u krvi (tip 2), te kod bolesti pluća – tuberkuloza, zatim kod terapije detoksikacije organizma i mršavljenja (sprečava debljanje – pretilost ).

Ulje lješnjaka također je vrlo ljekovito i tradicionalno se rabi kod tegoba djece s crvima i trakavicom u crijevu, te kod raznih infekcija, anemije te kod tegoba s jetrima (hepatitis). Uporaba u prirodnoj kozmetici ulja lješnjaka ne dovodi do oštećenja kože (masna koža), kao i kod raznih masaža tijela. Uspješno se primjenjuje u aromatskim aplikacijama.

Tinktura lješnjaka radi se od pupoljaka te je rabimo kod paralize i poremećaja krvotoka te kod bolesti srca, bolesti bubrega (grčevi – kolike ), anemije, depresije, kožnih bolesti (ekcema, rana, čireva), šećerne bolesti – dijabetesa, groznice, bolesti jetara, bolesti pluća (tuberkuloze), stresa, depresije itd.

Foto: pixabay

Lješnjak rabimo kao: adstrigent, antioksidant, antidijaroik, antiflogistik, antiholecistopatik, antihelmetik, antipiretik, antiinflamatorik, antikarcinogenik, antiedematozni učinak, depurativ, dijaforetrik, febrifug, holeretik, nutritiv, roborans, stomahik, tonikum.

U kulinarstvu: jezgre lješnjaka mnogo se koriste u kulinarstvu, ponajprije za izradu raznih slastica, kolača, čokolade, sladoleda. Lješnjak lagano prepržen do tamnožute boje izvrsna je namirnica i značajno zastupljena u dijetalnoj i makrobiotičkoj prehrani.

Kontraindikacije: kod alergije na orašaste plodove, naročito u zadnje vrijeme sve je više osoba alergičnih na lješnjak.•

>>Medvjeđi luk idealan je za proljetno jačanje organizma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije