29.03.2015. u 09:30

Pitomi kesten jača organizam pa je preporučljiv onima kojima je potreban brz oporavak, slabašnoj djeci, starijim ljudima, rekonvalescentima, sportašima

Kesten doživi i do 500 godina, a teško je reći gdje mu je domovina jer raste samoniklo u svim područjima umjerene klime. U nas su najpoznatija staništa kestena na padinama Učke, gdje raste od davnina, kao vrsta cijepljena s plemkama maruna. Kestenovo stablo naraste i do 20-30 metara. Cvjetovi izbijaju u svibnju i lipnju na dugim žućkastim resama koje stoje uspravno, tvore muške cvjetove, a ženski se razvijaju na dnu klasa ili u pazušcima listova. Korijen sa žilom srčanicom dubok je i razvijen. Nema naročitog mirisa, ali je ukusna ploda. Što se tiče branja i prerade, beru se plodovi, a u pučkoj medicini mladi listovi i kora u proljeće, te rese, koje valja brzo sušiti.

Plod sadrži 25-40% škroba, 15-20% šećera, 4% bjelančevina, 2% masti i oko 40% vode, zatim gamaaminomaslačnu kiselinu, najviše vitamina B1, 5 mg vitamina C, kalij, kalcij, fosfor natrij i željezo. Lišće i kora sadrže 95% tanina, smolu, pektin i flavonoide, vitamin K. Energetska vrijednost na 100 g je 814 kJ ili 194 kal.

Ljekovito djelovanje

Pitomi kesten predstavlja izvrsnu namirnicu visoke kalorične vrijednosti. Kada je riječ o ljubiteljima pitomog kestena, dvoje samo o tome je li bolji kuhan ili pečen. Kesten jača organizam pa je preporučljiv onima kojima je potreban brz oporavak, slabašnoj djeci, starijim ljudima, rekonvalescentima, sportašima (preporučuje im se i kruh od kestenova brašna). Budući da je teško probavljiv, treba ga uzimati s oprezom. U pučkoj medicini od listova kestena priprema se čaj protiv kašlja hripavca te za iskašljavanje katara.

Čaj od listova se grglja, a upotrebljava se za ispiranje grla te vanjskom primjenom na posjekotine i rane.

Rese pitomog kestena preporučuju se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te za ozljede kože. Nemamo li rese, može se pripremiti i čaj od kore stabla pitomog kestena. Od osušenih tobolaca, tj. vanjskog omotača ploda, istuče se prah koji može zamijeniti rese i koru.

Kuhani plodovi pročišćavaju krv, naročito kada je riječ o povećanoj mokraćnoj kiselini pa se preporučuje oboljelima od gihta i reume.

Budući da nema fruktoze i glukoze, kesten se preporučuje dijabetičarima i vegetarijancima, no treba napomenuti da je on dobra prirodna hrana za sve.

Med od pitomog kestena poznat je lijek za bolesti unutarnjih organa, pogotovo za želudac, crijeva i jetru te dišne organe. U prodaji se može naći i kestenovo brašno koje možemo miješati s ostalim brašnima od žitarica.

Kontraindikacije: slastica od kestena moraju se odreći svi sa slabim želucem, čirom na želucu, bolesnom žuči i s tegobama jetre.

Komentara 2

Avatar karlo
karlo
23:03 29.03.2015.

Kad god sam jeo kestene,cukor mi je poludil od sreće.

BA
Bananaman
23:11 29.03.2015.

Super vam je clanak samo ga objavljujete u krivo doba godine !!! Mozda je novinar gradsko djete pa ne zna da kesteni rode u jesen a ne u proljece ?!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije