13.01.2015. u 10:21

Početak nove godine uvijek je prilika za donošenje dobrih odluka, onih koje će poboljšati kvalitetu našeg života...

Prije točno deset godina jedna novogodišnja odluka okrenula je moj život u posve novom smjeru. Bila je to odluka da zapuštenu šikaru koja je rasla oko stare vikendice u Hrvatskom zagorju pretvorim u plodan organski vrt u kojem ću uzgajati vlastito, zdravo povrće. Odavno mi je smetalo što ne znam kako je i pod kojim uvjetima uzgojeno povrće koje nam se nudi na tržnicama i u trgovačkim centrima, koliko je ostataka pesticida u njima, jesu li uzgajivači pazili ili ne i koliko im je važniji profit od dobrobiti kupaca...

Bojim se da u tom poslu ima mnogo neetičnosti, ali i neznanja zbog čega je povrće koje kupujemo upitne kvalitete. Usto, smetale su mi i previsoke cijene ekološki uzgojenih biljaka jer mislim da nije lijepo zarađivati na potrebi za zdravljem. Stoga je moja odluka da zdravo povrće uzgajam sama bila zapravo i jedini mogući put.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić

Uzgojite vlastito zdravo organsko povrće bez upotrebe pesticida

Formiranje vrta
Iako je odluka jednostavna, nije ju lako provesti u djelo. Ako nemate nikakvog iskustva, moj je savjet da nabavite dobru knjigu o vrtlarstvu te najprije razmislite o svojim željama i mogućnostima. O vašem će vremenu ovisiti sve, pa čak i veličina povrtnjaka koji ćete njegovati. Imate li vremena posvetiti se vrtu barem tri puta tjedno u sezoni, slobodno se upustite u uzgoj svega onoga što želite. Naprotiv, ako imate vremena u vrt odlaziti samo vikendom, u tom slučaju neka vrt bude manji i pokriva one osnove potrebe (svježe salate, povrće za juhu, nekoliko začinskih vrsta). Za početak dovoljno je znati da povrće za jednu osobu može pokriti površina od minimalno 25 m2, a još je bolje ako je riječ o 50 m2. Ipak, najvažnija odluka nije u veličini površine vrta, nego u odluci da ni pod kojim uvjetima ne posegnemo za pesticidima, odnosno da rješenja tražimo u metodama organskog vrtlarstva.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Budite samodostatni, kompostirajte zeleni otpad i proizvodite vlastiti kompost

Kompostiranje
Iako je kompostiranje jedan od najboljih načina recikliranja, još se uvijek premalo koristi u praksi. I sama dobro znam da većina vrtova u Hrvatskoj još nema vlastito kompostište iako se svi slažu da priroda više nije kao nekada. Pa ipak, kada se govori o recikliranju, malo je ljudi koji taj princip doista provode u djelo. Za sve one koji imaju okućnicu ili vrt kompostiranje je najbolji način recikliranja jer novu vrijednost dobiva sav onaj kućni i vrtni otpad koji inače nepotrebno bacamo ili spaljujemo. Osim toga, to je i način štednje jer kompost je nevjerojatno koristan u svakom vrtu i nema potrebe kupovati ga kada imamo svoj vlastiti. Nema potrebe odlaziti u vrtni centar te trošiti vrijeme i gorivo, a osim toga i kućni otpad postaje manji. Sve su to predobri razlozi koji kompostiranje čine jednom od najboljih novogodišnjih odluka.

Foto: Kornelija Benyovsky Šoštarić
Budite svoj vlastiti rasadničar i uzgajajte presadnice umjesto da ih kupujete

Čuvanje sjemena
Čuvanje sjemena i uzgoj vlastitih presadnica dio su dobre vrtlarske prakse, ali i jedini način da sačuvamo one vrste povrća i voća koje smo baštinili od svojih predaka. Jednostavno je i lako kupiti sjeme koje je netko odabrao za nas, no tada izbor više nije u našim rukama. Jednako je tako jednostavno kupiti u rasadniku neku novu sortu jabuke, no ona sa svojim ekstraokusom nosi i i preveliku osjetljivost, pa je nije moguće održati bez upotrebe pesticida. Pokušajte radije spasiti staru jabuku koju pamtite iz djetinjstva i ne dozvolite da nestane zauvijek. Isto vrijedi i za povrće. Zašto ne bismo uzgajali okuse koje nitko nema i bili posebni po kulturi i kvaliteti prehrane u novoj 2015. godini. Neka ona i vama bude prekretnica za jedan kvalitetniji i bolji život. Sretno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije