25.01.2014. u 00:00

Neuobičajeno topla zima ne odgovara gotovo nikomu. Pa ipak, neki se poslovi, poput sadnje češnjaka, još stignu obaviti

Iako se češnjak u našim krajevima tradicionalno sadi u jesen, pravih razloga za to zapravo i nema. Kako bi pravilno razvio klicu unutar češnjeva, potrebna mu je temperatura manja od 10 stupnjeva Celzijevih u razdoblju od mjesec dana. Budući da prava zima ove godine tek dolazi, još imamo dovoljno vremena za sadnju. Osim toga, tlo je i mokro i meko, prema tome idealno.

Stoga, ako ovih dana imate malo vremena, prošetajte do obližnje tržnice i odaberite domaći sadni materijal za svoj vrt i posadite češnjeve na razmak od 10x10cm. Domaći češnjak, naglašavam posebno, jer onaj kineski neće dati dobre rezultate.

Domaći češnjak razlikujemo od kineskog po čupavu korijenju, tzv. bradi

Što je ekotip?

Češnjaci nisu klasificirani prema sortama, barem ne u našim krajevima. Umjesto toga govori se o ekotipovima, odnosno biljkama prilagođenim određenom području na kojem se uzgajaju godinama. No ta činjenica ne bi nas trebala obeshrabriti. U praksi to znači da u Zagorju možemo saditi dalmatinski češnjak i obrnuto. Biljkama će možda trebati nekoliko godina da se prilagode drugačijem tipu tla i podneblju, ali to za češnjak nije problem. On je, prema mojem iskustvu, iznimno prilagodljiva i vitalna vrsta i može se uzgajati na različite načine. U to sam se, uostalom, i sama uvjerila mnogo puta do sada.

Češnjak šarac iz Ljubitovice može se uzgajati i u kontinentalnim krajevima

Domaći češnjak

Tek posljednjih nekoliko godina vrtni centri nude i sjemenski češnjak, obično neke uvozne sorte koje su posve neprilagođene našem podneblju. No vrtlari su i prije toga uzgajali češnjak i snalazili se vjerojatno kao i ja, tražeći zanimljive domaće sorte na tržnicama. A ovih dana, barem u Zagrebu, ima svega, od ljubitovačkog šarca do manjih, ali kompaktnih glavica koje donose uzgajivači iz Zagorja. Iako nijedan od tih češnjaka nije uzgojen organski, vrtlari početnici, nažalost, nemaju izbora. No to ne bi trebalo nikoga obeshrabriti. Tako sam počela i ja. A onda sam neke sorte nabavila od drugih vrtlara i tako sada sadim, uzgajam i čuvam nekoliko različitih sorti odnosno ekotipova.

Posadimo li češnjak ovih dana, prije prave zime, možemo ga još smatrati jesenskim

Jedna ili dvije godine?

Neki ekotipovi češnjaka nose na sebi cvjetne glavice, a neki ne cvjetaju uopće. Zahvaljujući toj morfološkoj razlici, pojedine ekotipove možemo uzgajati i u dvogodišnjem ciklusu. Riječ je o cvatućim vrstama koje stvaraju tzv. zračne lučice koje se mogu koristiti kao sadni materijal. One će biti spremne za berbu tek za dvije godine kada će stvoriti krupne, čvrste glavice, veoma visoke kvalitete. Upravo zahvaljujući tome što su rasle polako, prateći svoj prirodan ritam rasta, takve su glavice i pogodnije za čuvanje, pa traju redovno i do ljeta. A takvu kvalitetu nema nijedan domaći češnjak, pa čak ni cijenjeni šarac iz Ljubitovice. Vrijedi pokušati, zar ne!

Bez obzira na to u koje ga doba sadimo, češnjak raste uvijek istim tempom i dozrijeva tek sredinom ljeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije