03.04.2014. u 11:25

Nepoznatu liči rajčicu koja izgledom nalikuje na križanca između rajčice i tomatila najbolje je posaditi između redova krumpira...

Solanum sisymbrifolium ili liči rajčica botanički je rođak običnoj rajčici, ali i tomatilu. Njezini su plodovi ukusni i izgledaju lijepo, no nisu baš veliki pa se malo tko odlučuje posaditi ih u svom vrtu. Osim toga, krasi ih i jedan vrlo neugodan detalj. To su pozamašne bodlje koje se nalaze na listovima, uzduž stabljika, pa čak i oko plodova, što bitno otežava berbu. Ipak, ove su rajčice za mene potpuno otkriće i od prošle sezone obvezan dio planova, posebno kada je riječ o uzgoju krumpira. Razlog je u tome što je liči rajčica izuzetno korisna biljka zaštitnica koja pomaže u napadima cistolikih nematoda i krumpirove zlatice.

Foto: Nino Šoštarić

Liči je grmolika biljka i, za razliku od rajčice, ne treba ga posebno oblikovati ni prihranjivati

Cistolike nematode krumpira

Foto: Nino Šoštarić

Cvijet liči rajčice pokazuje srodnost s rajčicom i krumpirom

Iako za problem cistolikih nematoda krumpira mnogi vrtlari nikada nisu ni čuli, vrlo je vjerojatno da su se s njim susreli u praksi. Posebno pritom mislim na one uzgajivače koji ne koriste konvencionalna zaštitna sredstva, već uzgajaju krumpir na organski način. Možda su tada primijetili da, unatoč dobroj gnojidbi, biljke zaostaju u rastu, a listovi im žute i uvijaju se. Na mjestima gdje se zaraza raširila biljke su vidljivo sitnije i slabije. Uzrok su cistolike nematode krumpira koje žive u tlu i iscrpljuju biljke pa one ne mogu apsorbirati hranjiva iz tla koliko bi trebale. No da su ti uzgajivači između redova krumpira sadili liči rajčicu taj se problem sigurno ne bi dogodio.

Foto: Nino Šoštarić

Krumpirova zlatica voli listove liči rajčice više od listova krumpira

Mehanizam djelovanja

Listovi i stabljike liči rajčice sadržavaju solasodin, tvar zbog koje je biljka odbojna mnogim štetnicima, pa tako i cistolikim nematodama krumpira. Zahvaljujući tome biljka je uvijek zdrava, u što sam se uvjerila prošle sezone. Ne napadaju je ni uobičajene bolesti poput plamenjače, pepelnice ili sive plijesni. Otporna je i na niske temperature i kratkotrajni mraz. Ipak, jednom štetniku nikako ne može odoljeti, bez obzira na solasodin i strašne bodlje na listovima. To je krumpirova zlatica, koja voli liči rajčicu više od svega pa čak više i od krumpira. Zahvaljujući tome njezina je korist u redovima krumpira dvostruka, jer će zlatice uvijek krenuti radije na liči, dok će krumpire ostaviti gotovo neoštećene.

Foto: Nino Šoštarić

Uzgojiti krumpir na organski način nije jednostavno, pogotovu kada je u pitanju štetnik krumpirova zlatica

Uzgoj

Uzgoj krumpira ove godine započinje drugačije nego inače. Iako je ova biljka u organskom uzgoju poznata tek kao dobar zaštitnik od nematoda i do sada je nitko nije sadio zbog zaštite od krumpirove zlatice, ja ću to ipak učiniti. Razmak između redova krumpira stoga će ove sezone biti širi nego inače, kako bi ostalo dovoljno mjesta za liči rajčicu (Solanum sisymbriifolium) koja dolazi tek u svibnju. Naime, ta se rajčica sadi i uzgaja kao i sve ostale, što znači da traži dosta topline. No kada jednom dospije u tlo, oko nje ne treba nikakva posebna njega. Ne treba je čak ni oblikovati, jer ne stvara tako velike grmove kao obične cherry rajčice. No ako se uzgaja u vrtu, manji potporanj ipak joj treba osigurati jer može narasti i do 80 cm u visinu.

Foto: Nino Šoštarić

Plod liči rajčice veličine cherry rajčice nije lako ubrati jer ga okružuju oštre bodlje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije