22.12.2014. u 08:15

Ako vam među svim mogućim pripremama koje povezujemo uz božićne blagdane ostane malo vremena, pokušajte napraviti nešto i za vrtnu crnogoricu...

Mnogi od nas vesele se blagdanima prije svega zbog čitavog niza veselih priprema u koje se uključuje cijela obitelj. Sijemo pšenicu, ukrašavamo adventske vijence, izrađujemo božićne ukrase i čestitke, pečemo kolače... Vrt je za većinu zaboravljena priča.

Naravno, neki od nas daju si truda pa vješaju malene svjetiljke posvuda oko kuće, čak i na stabla. Osobno, i meni se sviđa taj način ukrašavanja, posebno u gradskim parkovima i drvoredima koji predvečer izgledaju čarobno pod tisućama svijetlećih točkica. Ove godine Zagreb je posebno lijep jer se ista priča proteže cijelim središtem grada, bez neukusnog šarenila i kičastih detalja. Zahvaljujući tome doživljaj adventa, zajedništva i topline potpuno se preselio iz kafića u gradske parkove, na trgove i ulice.

Foto: Nino Šoštarić
Na konstrukciji od žica stoje opletene mini svjetiljke i tek potom gusto lijepljeni češeri koji tvore oblik kugle

VRTNA PRIČA
Budući da su ove godine dani prilično ugodni i topli, mnogi od nas rado borave na otvorenom, ali ne baš i u vrtovima. Blato, jadan izgled biljaka i vlažan dojam ne pobuđuju pozitivno raspoloženje pa nesvjesno bježimo tamo gdje je lijepo. Meni se čini da tako ne treba biti. Uz malo truda poneki dijelovi vrta mogu oživjeti čak i ako ne bude snijega koji čak i najružniji prostor pretvara u bajku. Ja to radim već godinama jer želim da i prilaz koji vodi prema kući barem u nekom detalju poručuje: evo, bliži nam se Božić! Zato već imam spremne crvene vrpce, kuglice, ali i prirodne ukrase poput oraha ili češera koje sam donijela s mora. Pripremila sam i naramak suhih šiba od kojih pletem brzinske ali vrlo efektne vijence. A kada je sve spremno, započinjem ukrašavanje.

Foto: Nino Šoštarić
Minijaturna crnogorica najbolje izgleda ako je nakon kupnje presadimo u ukrasne posude

CRNOGORICA
Sasvim sigurno, crnogorične su biljke u prvom planu ovih dana. Među njima u nekim vrtovima sigurno već rastu i smreke, jele ili borovi koji su prerasli posude u kojima smo ih donijeli nekog davnog Božića. Možda ima i ukrasne minijaturne crnogorice u kamenjarima, ili pojedinačno posađenih biljaka. Ja osobno jako volim biljke u ukrasnim posudama jer mi omogućuju mobilnost i neprestanu promjenu. Ovih dana razmještam posude s crnogoricom na razna vidljiva mjesta oko kuće, ne bih li njihovom pojavom naglasila blagdanski ugođaj. Poneku izrazito malu smreku smještam u kantice za kekse ili veće limenke koje omatam toplim tkaninama kako bih istaknula ljepotu zelenila.

Foto: Nino Šoštarić
Na konstrukciji od žica stoje opletene mini svjetiljke i tek potom gusto lijepljeni češeri koji tvore oblik kugle

VRTNI UKRASI
Osim posuda, za potpun dojam bitni su i ukrasi za drveće. I oni moraju biti upadljivi kako bi se istaknuli u sivilu. Takav dojam teško je postići korištenjem isključivo prirodnih materijala poput oraha, češera ili pruća. Zato uvijek kombiniram vrpce ili sitne svjetiljke koje ovijam preko žičane konstrukcije i nakon toga upotpunjujem mnoštvom sitnih češera koji tvore oblik kugle. Danju do izražaja dolazi ljepota češera, no noću je dojam posve drugačiji jer kroz dijelove češera probija svjetlo stvarajući dojam neobičnih svjetlećih kugli. Naprotiv, kada radim s prućem, onda računam na veličinu pa radim velike okrugle vijence koje vješam na grane crnogorice poput narukvica. Iskustvo me naučilo da tako čak i prirodni materijali mogu pridonijeti doživljaju topline, veselja i blagdanskog ugođaja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije