14.12.2014. u 08:46

Druga imena jediću još su i klobučić, ljutić, pasja smrt i prije homeopatskog korištenja obavezno se treba konzultirati sa stručnjacima

Otrovno djelovanje jedića (Aconitum napellus L., Familiae Ranunculaceae – porodica žabnjaka) poznato je svim starim narodima, a rabili su je za razne bolesti. Plinije jedić naziva biljnim arsenom. Služio je kao otrov za vukove i lisice te za strijele. Najotrovnija A. ferrox iz Nepala također je služila kao otrov za strijele. Škorpion u blizini gomolja jedića pretrpi kljenut, a podanak kukurijeka neutralizira tu kljenut. Jedić je ekstremno otrovna biljka i treba isključiti svaki pokušaj da sami, uz pomoć literature, nešto učinite s ovom biljkom za svoje zdravlje. Prepustite to stručnoj osobi i liječniku.U pučkoj medicini za unutarnju uporabu koristi se u liječenju: gihta, neuralgije, migrene, plućnih tegoba, grozničavih stanja, kožnih bolesti (za liječenje rana), bolnih zglobova, visoke temperature i ubrzanog pulsa, utrnulosti prsta, hladnih ruku i nogu, gubitka kose.Za vanjsku uporabu rabi se mast kod: bolova mišićnog i zglobnog reumatizma, lumbaga, neuralgije trigeminusa – živca lica. Jedić rabimo kao: Analgetik, anestetik, antipiretik, antireumatik, dermetik, diuretik, halucinogenik, kardik, rubifacijens, sedativ.

Homeopatija

Homeopatski lijek aconituma koristio se za akutna stanja kao što su šok ili užas te za razne nelagode praćene strahovima. Liječnik Vitulkas ističe pozitivna djelovanja aconituma u nekim kroničnim psihičkim stanjima kao što su veliki strah, panični poremećaji i sl., koji se javljaju iznenada s velikom snagom.U akutnim i kroničnim psihičkim tegobama najčešće dolazi do izrazito jake zabrinutosti, napetosti i bolesnog čuvstva straha tj. anksioznosti.Pacijent je preplavljen užasnim osjećajem smrti koji prelazi u uvjerenost ili predosjećaj skore smrti, pa čak predviđa i točno vrijeme svoje neizbježne smrti. Akutna stanja: izražena su brzim razvojem upalnih procesa u gotovo svim organskim sustavima.Upalni procesi nadolaze već nakon nekoliko minuta ili sati izloženosti utjecajima kao što su vjetar, strah ili šok. U akutnim slučajevima bolest može biti jako dramatična i ugroziti život pacijenta.Kliničko stanje: strah se pretače u upalne procese. Klinički primjer:

Foto: Ivan Lesinger

Oslobađa straha

Kod prometnih nezgoda koje imaju zastrašujući nasilan oblik često se najprije mora davati aconitum, a tek zatim specifičan lijek. Djelovanje aconituma može zauvijek pacijenta osloboditi straha bez obzira na vremensku distanciju od događaja i dubinu straha. Obično se daje u visokim potencijama 50 M ili CM, i to kod učestalih simptoma. Za normalnu terapiju daje se od C 30 do C 200. Strahovi imaju različite uzroke i povode, kao strah od prepune prostorije, gužve, zatvorenog prostora, npr. dizala, potresa, aviona, loših vijesti, duhova, srčanih bolesti, od porođaja koji će sigurno završiti smrću. Panični strahovi praćeni su izrazom lica punog užasa, zajapurenosti i kratkim dahom, jakim i ubrzanih otkucaja srca.Takva stanja anksioznosti nastaju nakon proživljenog jako stresnog događaja kao što su prometne nesreće, potresi, požari i sl.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije