28.09.2014. u 10:30

Iako djeluju nježno, neke su cvjetnice bez većih problema izdržale ovosezonsku kišu pa cvatu lijepo kao i uvijek...

Ako pokušamo ove vremenske nepogode koje su nas zadesile gledati s vedrije strane, mogli bismo možda primijetiti da su pojedine biljke izdržljivije nego što smo mislili ili čitali. Evo primjera. Moj ljetni jorgovan (neki ga nazivaju i lažni) trebao je po svim pravilima propasti od pretjeranih kiša jer je navodno skloniji suši nego vlazi. Ipak, čini se da i nije baš tako. On je sasvim sretno podnio potoke koji su se preko njega slijevali i cvao čak dva puta ove sezone. Budući da odlično podnosi rez, ja sam ga jednostavno porezala nakon prve ljetne cvatnje i sada, evo, cvate ponovno, još bujnije nego prvi put. I ne samo to. Kada god na trenutak zasja sunce, na njegove mirisne cvjetove dolaze šareni leptiri.

Foto: Nino Šoštarić
Visoki sedumi klasične su izdržljive cvjetnice koje smo, nažalost, nepravedno zaboravili

Verbena bonariensis
Za razliku od balkonskih verbena koje su dosta raširene i poznate mnogim ljubiteljima cvijeća, Verbena bonariensis ističe se svojom visinom (do 120 cm) i otpornošću. Iako je osjetljiva na dodir i moram jako paziti kada s nje skidam slak koji se ponekad uvija oko njezinih dugih stabljika, ipak je radije svrstavam u izdržljive nego u nježne biljke. Unatoč kiši i hladnoći, raste odlično i ne pokazuje nikakve znakove slabosti. Dapače, tako će ostati sve do prvog mraza kada će u kontinentalnim krajevima završiti njezina cvatnja. Naprotiv, vrtlari iz mediteranskih krajeva uživat će u ovoj trajnici i dalje. Za nas ostale ostaje i dalje mogućnost uzgoja iz sjemena i užitak uzgoja cvjetnice koja nas sigurno neće iznevjeriti.

Foto: Nino Šoštarić
Lažni (ljetni) jorgovan nabolje opisuju tri riječi: izdržljiv, bujan, mirisan. Treba li nam išta više?

Anemone
Anemone ili šumarice danas nudi gotovo svaki vrtni centar. To i nije neobično jer one plijene na prvi pogled, čim ugledamo njihove dopadljive cvjetove na etiketi. Neki su bijeli, neki ružičasti ili ljubičasti, jednostrukog ili dvostrukog vijenca latica. Razlikuju se i prema visini pa tako velik izbor doista pruža velike mogućnosti u uzgoju. Ja sam ih birala prema boji tako da odgovaraju ružičastim i ljubičastim tonovima drugih cvjetnica s moje gredice. No izabrala sam ih i zbog toga što dobro podnose sjenovite položaje. A upravo zahvaljujući toj osobini, ova je lijepa biljka dobro podnijela i vlagu pa sada raste i cvjeta bez prestanka. Upravo je u tome i njezina najveća vrijednost. Jer nakon što pojedini nježni cvjetovi propadnu pod silinom kiše, tu su već novi pupovi koji samo čekaju da se otvore i pokažu svoju snagu i ljepotu.

Izdržljive cvjetnice
Od ostalih cvjetnica koje ovih dana izgledaju lijepo sasvim sigurno moram spomenuti i hortenzije, posebno nove hibride kao što su “Endless summer” koji doista cvatu cijeloga ljeta. Iako su pojedini cvjetovi pretrpjeli oštećenja, biljka u cjelini ipak izgleda bujno i zdravo. Isto vrijedi i za visoke žednjake (Sedum sp.), starinsku vrstu koju smo pomalo nepravedno izbacili iz svojih vrtova. A to je zapravo šteta jer riječ je o cvjetnici koja odlično podnosi upravo vlažno okruženje i sjenovite položaje. Zapravo, kada sve zbrojimo i oduzmemo, sve biljke koje vole sjenu u pravilu će podnijeti i više vlage bez obzira na to je li riječ o godini s uobičajenom količinom padalina ili ekstremno kišnoj kao što je ova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije