22.09.2015. u 11:32

Zidovi i staze važni su oblikovni elementi vrta i nije svejedno kako izgledaju, jer kada ih jednom postavimo promjena više nema...

Vrt je nedovršena priča. Uvijek se mijenja i svaki dan je drukčiji. I baš kada pomislimo da smo napokon definirali njegov izgled, shvatimo da je stablo koje smo posadili prije mnogo godina već veliko pa moramo preseliti povrtnjak koji se nalazio u njegovu podnožju.

Možda smo dobili djecu ili unuke, pa planiramo dio travnjaka pretvoriti u malo igralište, a možda jednostavno osjećamo želju da promijenimo izgled vrta i posadimo neke nove biljke. Zbog svih tih promjena teško je sa stopostotnom sigurnošću unaprijed predvidjeti gdje i kako će biti oblikovani osnovni elementi vrta. No kada je u pitanju sadnja drveća i postavljanje trajnih staza ili potpornih zidova, tada bismo morali doista biti sigurni u svoju odluku.

Foto: Nino Šoštarić

FUNKCIJA
Funkcija dolazi prije dizajna i mora odgovarati našim potrebama. U praksi to znači da zidovi koji podupiru vrtnu terasu moraju biti čvrsti i solidno postavljeni, a staze otporne na pucanje i različite vremenske prilike. Zamislite da ste odabrali prekrasan kamen, ali niste provjerili kako se ponaša na kiši, odnosno je li sklizak.

Krivi odabir mogao bi biti poguban i koštati vas mnogih nezgodnih padova i polomljenih kostiju. Bitna je i širina staza. Razmislite koliko će se ljudi istovremeno kretati stazom, i mogu li njom proći vrtne tačke. Za sporedne, male staze koje se rijetko koriste ne treba ni poduzimati specijalne građevinske radove jer se mogu postaviti na sloj pijeska i uklopiti u travnjak. Za sve ostalo, ipak je potrebna pomoć građevinara.

Foto: Nino Šoštarić

KAMEN IZ OKOLICE
Građevinski radnici postavit će stazu gdje god želite, no neće birati kamen. To je naš posao. Nažalost, taj se posao prečesto oslanja na krilaticu “ovo se isplati” pa mnogi kupuju samo zato što je neki kamen na akciji. Jeftina kupnja u ovom je slučaju krupna pogreška zato što staze, zidovi i popločenja trajno obilježavaju vrtni prostor. Na biljkama možete štedjeti, kupiti manje sadnice ili ih uzgojiti sami, ali štedjeti na kamenu jednostavno nije pametno. Jednako ozbiljna pogreška je kupnja kamena koji ne postoji u našoj okolici.

Tipičan primjer takve odluke je upotreba poznatog benkovačkog kamena za popločenje vrtova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Takva “šaka u oko” izgleda nezgrapno i neprirodno. Birate li kamen koji se tradicionalno koristi u graditeljstvu vašeg kraja sigurno nećete pogriješiti.

Foto: Nino Šoštarić

KAMEN U VRTU
Kamen je prirodan materijal i skladno se uklapa u vrtnu cjelinu. Može biti diskretno postavljen u travnjak kao mozaik od nepravilno lomljenog kamena ili savršeno ravno, sve ovisi o našoj zamisli i, naravno, izgledu kuće. Ostavimo li određene razmake između kamena, omogućit ćemo biljkama prostor za rast i određenu prirodnost.

U takve razmake sade se niski pokrivači tla koji s vremenom mogu prerasti površinu kamena i izgledati vrlo lijepo. No čak i kada biljkama ne dopustimo da se previše rašire, možemo uživati u ljepoti kamena i kontrastu između hladnih i toplih boja, između nežive i žive prirode. U svakom slučaju, ako smo dobro odabrali kamen za svoj vrt, uvijek ćemo biti na dobitku.

Foto: Nino Šoštarić

>>Sačuvajte aromu biljaka sušenjem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije