10.03.2014. u 00:00

O ljekovitim svojstvima piše homeopat i autor knjiga Ivan Lesinger

Dobričica je u narodu omiljena biljka ponajprije jer raste oko kuća te ima dugogodišnju tradiciju u liječenju plućnih tegoba, poticanju jačeg mokrenja te poticanju rada cijelog organizma.

Cijenjena je u liječenju bolesti pluća i dišnih putova (bronhitis, kronični bronhitis, proširenje bronha, astma, krvarenje pluća, ranjiva pluća, tuberkuloza, protiv proširenja pluća, sluz i katar bronha i dišnih putova, katar ždrijela; grgljanjem grla i ispiranjem usta liječimo tegobe sa sluznicom usta i zubnim mesom; za umirenje kašlja, gripe, groznice), bolesti živaca i psihe (neuralgija, depresija i neuroza, histerija, monomanija, hipohondrija), bolesti ženskih organa (bijelo pranje, infekcija), bolesti želuca i crijeva (loš rad, jačanje želuca, grčevi, katar želuca i crijeva, pomanjkanje želučanog soka – želučane kiseline, razni nametnici u crijevima, proljev, loš apetit, gastritis, prirodno pobuđuje pražnjenje crijeva), bolesti limfe (upaljene žlijezde – škrofula), bolesti bubrega i mjehura (cista u bubregu, katar mjehura, kamenac i pijesak u mjehuru, za jače mokrenje, katar mokraćnih putova), bolesti krvi (za čišćenje krvi, masnoća, nataloženih štetnih tvari), bolesti jetre, žuči i slezene (slab rad jetre, masna jetra, otečena jetra, žutica, slab rad slezene), bolesti oka (suze oka), bolesti nosa (kod krvarenja ukapamo svježi sok dobričice u nos, upalnih stanja nosa, začepljenja nosa, glavobolje, katara nosa), bolesti uha (parenje uha čajem od dobričice kod zujanja uha ili stavljanje prokuhane dobričice u obliku obloga na glavu), bolesti kože (raznih rana, čireva, osipa, fistula, kraste, kraste na glavi koje močimo sokom, teško zacjeljivih rana, gnojne rane, celulita – stavljamo kašu od svježe dobričice u obliku obloga), bolesti reume, gihta i išijasa (umanjuje i otklanja bolna stanja te se najviše pripremaju biljne kupke, na bolna mjesta stavljamo kašu od svježe dobro usitnjene dobričice), zaraznih bolesti (gonoreje).

Dobričica djeluje na metaboličke procese u tijelu i stimulira unutarnje organe na rad te dovodi do brzog poboljšanja i jačanja te osvježenja cijelog organizma. Svježi sok biljke djeluje brže od čaja te se rabi kod tegoba koje zahtijevaju brzo djelovanje poput trovanja olovom ili metalima te hranom i nikotinom. Sok ušmrkan u nosnice liječi krvarenje, bolove i šumove u glavi itd. Osobe sklone jakim glavoboljama mogu pokušati od svježih listova dobričice napraviti malu kuglicu koju stave u nosnice kod napadaja glavobolje.

Dobričicu rabimo kao: antidijaroik, analgetik, antiasmatik, antidepresiv, antihelmetik, antiinflamatorik, adstrigent, antidot, ekspektorant, diuretik, digestiv, dermetik, febrifug, katarik, laksativ, mucilaginoz, sedativ, stimulans, tonik, vermifug. Kontraindikacije: u većim količinama sirova ili kuhana dobričica može uzrokovati trovanje. Trudnicama je zabranjeno konzumiranje dobričice u bilo kojem obliku.

Iz kulinarstva

Mlade proljetne cvjetne stabljike izvrsno su prirodno samoniklo povrće od kojeg možemo spremiti juhe, variva, salate, namaze, itd. Dobričica je dobar aromatičan začin proljetnim juhama koje se tradicionalno rabe za pročišćavanje cijelog organizma nakon dugog zimskog perioda te se i rado miješa sa ostalim samoniklim jestivim biljem kao što su kopriva, stolisnik, rusomača, grbica, maslačak itd.

Čaj (za navedena oboljenja)
1 jušna žlica osušene biljke, 2 dl vode
Priprema: Bilje prelijemo vrućom vodom, poklopimo da odstoji pola sata te procijedimo.
Uporaba: Pijemo 2-4 šalice čaja na dan sa ili bez meda.

Tinkura (za navedena oboljenja)
200 grama usitnjene dobričice, 1 lit 70 postotnog alkohola
Priprema: Usitnjenu biljku u cvatu sa stabljikom močimo 30 dana u alkoholu i procijedimo.
Uporaba: Uzimamo 3 puta na dan po 10-15 kapi sa malo vode ili čaja.

Mast (za bolesti kože)
100 grama soka dobričice ili 1dl tinkture, 200 grama svinjske masti ili lanolina
Priprema: Otopimo mast i ulijemo sok ili tinkturu uz stalno miješanje sve dok ne ishlapi para. Ulijemo još vruće u pripremljene posude i ohladimo.
Uporaba: Mažemo oboljela mjesta na koži – čirevi, rane- teško i gnojne rane, itd.

Sok
Priprema: Svježu biljku sa stabljikom usitnimo u mikseru te pomoću sokovnika ili lanene krpe iscijedimo sok.
Uporaba: Odrasli uzimaju 3 puta po 1 jušnu žlicu soka sa vodom ili čajem a djeca 3 puta po 1 čajnu žličicu sa medom i razblaženo čajem. Sok možemo piti sa vrućim ili hladnim mlijekom.

Prašak
Priprema: Suhu biljku usitnimo u prah i pohranimo u odgovarajuću staklenu ambalažu.
Uporaba: Uzimamo po 1 žličicu od kave praha dobričice te pijemo sa čajem ili vinom kod plućnih tegoba.

Vino sa dobričicom (za navedena oboljenja)
1 jušna žlica bilja, 2 dl vina
Priprema: Namačemo bilje u vinu pola sata i stavimo kuhati sve dok se ne pojavi bijeli vjenčić na vrhu lončića, maknemo i poklopimo da se ohladi.
Uporaba: Začinjeno sa ili bez meda dobar je napitak za brzo djelovanje kod opisanih tegoba.

Med sa sokom dobričice (za liječenje pluća i dišnih puta – grla)
200 grama soka dobričice, ½ kg meda
Priprema: Sok dobričice umiješamo dobro u med. Zatvorimo.
Uporaba: Uzimamo 1-3 jušne žlice meda sa čajem ili sokom na dan.

Homeopatija
U homeopatiji se Glechoma hedera rabi za liječenje bolesti oka - katara oka.

Komentara 3

SE
seb
19:55 10.03.2014.

Bilo bi vrlo korisno da uz narodno ime date i latinsko ime biljaka o kojima pišete

DA
damirtankovic
21:55 10.03.2014.

Također bi mogli napisati i više narodnih imena, jer se u različitim krajevima Hrvatske drugačije nazivaju, a mogli bi staviti i par slika, ne samo jednu da se malo bolje vidi.

MI
mirnikolic
10:02 31.03.2014.

Postovani gospodine Lesinger, Predivan i veoma opsiran napis o ovoj lekovitoj biljci. Zeleo sam ovih dana da je uberem, ali sam video da jedna biljka koja mnogo lici na dobricicu nema aromatican, vec malo neprijatan i veoma ostar miris. Zamolioo sam profesora Menkovica da mi da objasnjenje u vezi toga pa mi je uvazeni profesor odgovorio da bi ta biljka o kojoj sam pitao bila Glechoma hirsute, da i ona ima lekovita svojstva slicna pravoj dobricici koja ima latinski naziv Glechoma hederacea, tako da mi sleduje dalje traganje za pronalazenjem dobricice. Molim Vas da mi odgovorite koja je od ove dve vrste ova vasa biljka na slici. S postovanjem,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije