30.10.2014. u 08:45

Sjeme treba skupljati po sunčanom i suhom vremenu, a nikako ga se ne smije pohranjivati u plastične vrećice

Iako je vrtlarska sezona bila daleko od idealne, većina je biljaka ipak pokazala svu svoju izdržljivost i prilagodljivost. Plodovi su doduše bili manji, a cvjetovi trajali kraće, no sjeme se u njima ipak uspjelo pripremiti za dolazak nove generacije.

Naš je zadatak da to sjeme skupimo na vrijeme i spremimo na najbolji mogući način, kako bi sljedećeg proljeća bilo spremno za klijanje i novi ciklus vegetacije. Na prvi pogled, to i nije pretežak posao. Pa ipak, pogreške se događaju, a s njima i razočaranje u kvalitetu sjemena. No, sjeme tu nije ništa krivo. Krivi mogu biti samo postupci vrtlara koji nije napravio sve kako treba.

Foto: Nino Šoštarić
Sjeme graha isplati se skupljati, posebno ako uzgajamo neke starinske sorte

KAKO SKUPLJATI?
Skupljati treba po lijepom, sunčanom vremenu, svakako nekoliko dana nakon posljednje kiše. To je veoma važno jer se mokro sjeme teško može naknadno dobro posušiti. A upravo je suhoća, odnosno manjak vlage, jedan od osnovnih preduvjeta kvalitetnog čuvanja sjemena. Ono mora biti posve suho, toliko da gotovo ispada i samo. Osim toga, važno je da i za skupljanje sjemena ponesemo prikladan pribor. Kartonske kutije, drveni sanduci, košare ili papirnate vrećice, svejedno je. Bitno je da ne koristimo plastične vrećice u kojima bi sjeme moglo istrunuti. Osim toga, korisno je ponijeti i kakve dobre škare kako bismo lakše prerezali cijele cvjetne glavice ili stabljike.

Foto: Nino Šoštarić
Paprika mora biti posve zrela prije uzimanja sjemena

KAKO SPREMATI?
Želimo li sačuvati suhoću sjemena, logično je da ćemo za spremanje odabrati kakvu platnenu ili papirnatu vrećicu ili, primjerice, kartonsku kutiju. Ja osobno volim sjeme spremati u vrećice za filtar-kavu ili čaj jer su porozne pa u njima sjeme uvijek ostaje u kontaktu sa zrakom. No, ako smo se odlučili za staklenke ili plastične kutijice za spremanje hrane, tada obvezno u njih trebamo staviti vrećicu silika gela, higroskopnog sredstva koje će na sebe uvijek navući eventualnu vlagu. Naime, treba znati da će za svaki postotak vlage koji izdvojimo iz sjemena životni vijek sjemena biti dvostruko dulji. Drugim riječima, što bolje osušimo sjeme, dulje će zadržati klijavost.

Foto: Nino Šoštarić
Sjeme cvijeća skupljamo tek kada su latice potpuno suhe, a sjeme je gotovo ispalo samo

KAKO ČUVATI?
Osim suhoće, za kvalitetno čuvanje sjemena važna je i temperatura. U pravilu, svaki put kada temperaturu spustimo za 5 stupnjeva klijavost se produžava za jednu godinu. Prema tome, što je hladnije, sjeme će se dulje čuvati. No kako nama vrtlarima obično treba sjeme već sljedećeg proljeća, sasvim je dovoljno ako sjeme spremimo u neki suhi podrum ili smočnicu. No ako u tim prostorima temperatura oscilira, tada je nabolje kutijicu sa sjemenom jednostavno spremiti u hladnjak, odnosno na temperaturu od 5 Celzijevih stupnjeva. Na taj se način može sačuvati sjeme mnogih vrsta vrtnog povrća i cvijeća, a novu sezonu započeti bez velikih troškova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije