LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Zbog visoke cijene starijih stanova u Zagrebu, kupci sve češće biraju novogradnju

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu starosti do 7 godina iznosi 2584 eura, no u atraktivnijim četvrtima i onima bližima centru ona premašuje i 3000 eura
12. travnja 2022. u 11:16 0 komentara 1187 prikaza
Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
Foto: GettyImages

Trend rasta potražnje za novogradnjom, posebice u Zagrebu, u posljednje je dvije godine izuzetno izražen. Velik dio novih stanova prodan je i prije no što je objekt izgrađen, unatoč cijeni koja neprestano raste, a da se ovakav interes može očekivati i u narednim mjesecima, potvrđuje i naša klijentica te stalna oglašivačica Maja Tomašković Žuti iz građevinske tvrtke Mešić Com.

Na zagrebačkom tržištu cijene novogradnje kao u lipnju 2006. | Autor : Instagram Foto: Instagram

- Sve više ljudi odlučuje se za novogradnju. U ovo vrijeme od potresa do danas možemo reći i da su sadašnji vlasnici stanova također u potrazi za novogradnjom, što uvelike premašuje potražnju od ponude ako govorimo o kvalitetnim stanovima – objasnila je Tomašković Žuti i dodala da nije rijetkost da objekt prodaju i prije dovršetka izgradnje. - Oni koji su u već duže vremena u potrazi za kvalitetnom novogradnjom zabilježe se prije samog početka – pojašnjava naša klijentica.

stanovi | Autor : opereta Foto: opereta

Razloge za povećan interes kupaca za novogradnju, osim same sigurnosti i dugotrajnosti, vidi i u visokim cijenama starogradnje, kao i rastu cijena građevinskog materijala potrebnog za adaptaciju. S njom se slaže i mr.sc. Leon Tomislav-Gregurić iz građevinske tvrtke GWT, koja sve i jedan stan trenutno proda prije izgradnje.

zgrada | Autor : pixabay Foto: pixabay

I dok se novogradnja „razgrabi odmah“, od ostalih stanova na tržištu tek 23 posto njih u Zagrebu novije su gradnje, odnosno do 7 godina starosti, a za takve stanove interes pokazuje 14 posto kupaca. Prosječna tražena cijena kvadrata stana do 7 godina iznosi 2584 eura, no u atraktivnijim četvrtima i onima bližima centru ona premašuje i 3000 eura.

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
1 / 25

Istovremeno, prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu izgrađenog u osamdesetima i početkom devedesetih je 2185 eura, a onih izgrađenih krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih 2322 eura. Zbog niže cijene kvadrata, upravo ovakve stanove traži čak 45 posto kupaca koji se nisu odlučili za novogradnju.

Općenito, potražnja za stanovima u Zagrebu u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na čitavu prethodnu, rasla je za 30 posto, a za kućama 25 posto. Utjecalo je to i na korekciju cijena na više. Tako su tražene cijene stanova u prva tri mjeseca ove godine bile čak 5 posto veće od onih u zadnja tri mjeseca prošle godine.

 

Najviše stanova u ponudi novije gradnje su trosobni, kojih je čak 50 posto u ukupnom broju oglasa stanova do 7 godina starosti, a koje ujedno kupci i najviše traže. U ponudi zatim najviše slijede dvosobni stanovi, kojih je oko 25 posto, no na drugom mjestu interesa kupaca novijih stanova su ipak četverosobni, kakvih je u ponudi manje.

 

dom | Autor : Dom i vrt Foto: Dom i vrt

Kad je riječ o kućama novije gradnje u Zagrebu i okolici, u ponudi ih je najviše s četiri sobe, oko 40 posto, a slijede ih kuće s 5 soba, kakvih je 24 posto u ukupnoj ponudi novijih kuća na prodaju. Prosječna tražena cijena za kvadrat takve kuće trenutno iznosi 1824 eura. Ovakve kuće potražuje tek 7 posto kupaca, dok ih je čak 24 posto zainteresirano za kuće od 20 do 40 godina starosti, čija prosječna tražena cijena po kvadratu iznosi 1444 eura.

Vječna dvojba: kupnja stan ili najam?
1 / 10
Ovisno o željama i potrebama, mali balkon možete urediti umjetnom zelenom travom i različitim biljkama, što s obzirom na površinu, ne zahtijeva velika financijska ulaganja

Iako tek svaki sedmi kupac stana u Zagrebu koji ne kupuje direktno od investitora traži noviju gradnju, kad potražnju za novijim stanovima usporedimo s ostalim dijelovima Hrvatske, u glavnom je gradu ipak najveća. Prosječna cijena novijeg kvadrata stana na razini cijele Hrvatske iznosi 2600 eura, a takvi stanovi prosječno imaju 85 kvadrata.

Da su se u prvom kvartalu ove godine, vjerojatno i zbog utjecaja APN-ovog natječaja za subvenciju u kupovini prve nekretnine, tražile najviše nekretnine koje su stambeno rješenje ukazuje podatak da su upravo stanovi u Zagrebu daleko najtraženiji tip nekretnine za kupnju. Dok se u ostalim županijama stanovi značajno manje traže, potražnja za kućama ne pokazuje toliku razliku.

super cijene Najpovoljnija proljetna kolekcija za dom prepuna je odličnih detalja svečano za blagdan Ovog Uskrsa uredite dom s puno stila, ove dekoracije ultimativni su hit luksuzno Hrvatska dobiva novi obiteljski hotel s pet zvjezdica koji će male goste odvesti u fantastični podvodni svijet
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.