LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

U Zagrebu su sve traženije prizemnice s manjim vrtom

Kuće su privlačne jer su se cjenovno približile većim stanovima, a nude veći kvalitetu življenja
11. travnja 2014. u 00:00 11 komentara 38455 prikaza
kuca
Foto: Thinkstock

Iako su to mnogi priželjkivali, stanje na hrvatskom tržištu nekretnina nije doživjelo znatniji rast u prvom tromjesečju 2014. S obzirom na to da je kraj 2013. davao naznake buđenja zbog porasta broja kupoprodaja i u Zagrebu i na Jadranu, taj trend nije intenzivnije nastavljen. 

Pomak u promilima

Bilježi se tek blagi rast i oporavak tržišta, mjerljiv u promilima. Ipak...

– Tržište nekretnina bilježi male pomake nabolje. Kupci su svjesni svoje pozicije i povoljnog trenutka za ulaganja, prodavatelji više ne očekuju nerealno i, kako vrijeme odmiče, tržište postaje likvidnije nego što je bilo u prethodnim razdobljima – objašnjava Ivo Barun iz agencije Biliškov nekretnine. Dobra vijest za potencijalne kupce nekretnina u Zagrebu je da su cijene pale u usporedbi s početkom prošle godine. 

– Statistika pokazuje da su cijene u prvom tromjesečju 2014., u usporedbi s istim razdobljem 2013., niže otprilike pet posto, a cijene stanova na Jadranu bilježe blagi rast, manji od jedan posto. Razlog je blagi porast potražnje za nekretninama, ponajprije za stanovima na Jadranu, a Zagreb i dalje muči veća ponuda od same potražnje.

Kuće sve popularnije

Na zagrebačkom tržištu nekretnina obiteljske kuće postaju zanimljive kupcima jer su se cjenovno približile većim stanovima, a nude puno veću kvalitetu življenja. Ipak, na tržištu je mnogo kuća koje teško pronalaze kupce jer se većinom ne uklapaju u moderniji standard življenja.

– Izuzetak su kuće u rezidencijalnim dijelovima Zagreba poput Pantovčaka ili Šalate koje uvijek nađu kupce, a veći broj kupaca danas traži prizemnice, eventualno s potkrovljem i manjim vrtom koji je jednostavno održavati. Kuće na Jadranu i dalje su tražene zbog svoje funkcije u turističkoj sezoni.

Upravo će idući topliji mjeseci tradicionalno biti najaktivniji po ostvarenim kupoprodajama, a prognoze su optimistične i za ostatak godine.

– Vjerujem da će 2014. biti uspješnija od 2013. u svim segmentima tržišta nekretnina jer je dosad svaka sljedeća bila bolja od prethodne. Kupci su osjetili da je dobro vrijeme za ulaganja, a očekujemo i povoljniju situaciju u gospodarskom sektoru, povećan broj investicija koji će ići u prilog većem prometu nekretnina – zaključili su iz Biliškov nekretnina.

 • ćaćaća:

  kad većina ljudi nema za jogurt o kućama mogu samo sanjati..

 • Avatar DZvonimir@KNIN
  DZvonimir@KNIN:

  A ustralska kuća ???

 • Slavek:

  Kladim se da je ovo slikano na Novom Zelandu ! Ovako nesto mogu imati oni sto muzu drzavu, poput onih sto svrate u Remetinac.