istražili smo

Volimo kupovati, ali rijetko osiguravamo nekretnine

nekretnine
Foto: Thinkstock
1/4
14.12.2015.
u 12:47

Oko 90 posto stanovništva Hrvatske ima u vlasništvu neku vrstu nekretnina i po tome smo treći u EU. Prva je Rumunjska, a druga Litva

Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj je osigurano tek 20 posto nekretnina. Ovaj podatak može začuditi jer pokazalo se da su Hrvati za kuću ili stan spremni podići kredit i godinama ga otplaćivati ili isprazniti obiteljsku ušteđevinu, ali za tu istu nekretninu teško će izdvojiti novac i osigurati je. Dosta često prevladava i mišljenje kako police osiguranja uvijek pokrivaju samo dio nastale štete i kako je često vrlo naporan i mukotrpan put dokazivanja i same naplate štete.

Razlog neosiguranja nekretnina svakako je i činjenica kako teško spajamo “kraj s krajem” pa se osiguranje nekretnina smatra luksuzom. No, nevjerojatno je kako smo spremni prije osigurati svoj auto nego stan.

Foto: pixabay

Snježana Žokvić, voditeljica Odjela za osiguranje imovine i odgovornosti u Grawe osiguranju, ističe:

– Iako je uvriježeno mišljenje da su osiguranja skupa i nepotrebna, stručnjaci za nekretnine savjetuju da ne iskušavamo sreću jer je cijena osiguranja zanemariva u odnosu na iznos koji bi bio potreban za saniranje šteta koje mogu nastati. Najčešće štete nastaju zbog puknuća vodovodnih i odvodnih cijevi te provala – naglašava Žokvić, dodajući da svaka osiguravajuća kuća nudi svoje pakete osiguranja, s mogućnošću biranja onih koje klijentima najviše odgovaraju. Tako ugovorne police pokrivaju i požar izazvan udarom groma ili vjetra koji može oštetiti, primjerice, rolete. Snježna Žokvić posebno ističe da je, primjerice, stan od 50-ak četvornih metara moguće osigurati već za 50 kuna mjesečno.

Foto: pixabay

Inače, najveći interes za osiguranje nekretnina tradicionalno je pred sezonu godišnjih odmora. No, istini za volju, najčešće osiguranje od provala su sigurnosne brave s različitim dojavnim sustavima ili jednostavno susjedi. Polica osiguranja u svakom je slučaju bolje rješenje, no i prije odluke o osiguranju nekretnine valja se dobro raspitati kojoj osiguravajućoj kući dati svoje povjerenje.

Iz Uniqe ističu:

– Prilikom sklapanja police osiguranja naši savjetnici klijente obavijeste o pokrićima u sklopu njihove police osiguranja. Za slučaj da klijent nema pokriće, nažalost nema pravo ni na naknadu štete.
Dipl. iur. Ingrid Barić posebno ističe i pet važnih stvari na koje ne smijemo zaboraviti pri sklapanju polica osiguranja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije