Ekspanzija

U Splitu raste prodaja stanova unatoč prosječnoj cijeni od 2195 eura za m2

split nekretnine
Foto: Shutterstock
14.08.2015.
u 08:30

Zahvaljujući procvatu turizma, nekretnine na hrvatskoj obali su sve traženije, a naročito u gradu pod Marjanom

Split je ovogodišnji šampion turizma, po ministru Darku Lorencinu “zvijezda Mediterana”, a njegovi glavni aduti su dobra zabava, mogućnost dobrog smještaja, izleta, različite atrakcije...

Split je i sve traženija destinacija za kupnju nekretnina. Zanimljivo je i istraživanje koje je prije nekoliko dana proveo oglasnik Njuškalo. Dok su na razini države prosječne tražene cijene pale 1 posto, s većim ili manjim skokovima od gradova do gradova i županija, Split ima razliku u cijeni samo u statističkoj grešci – od 0,20 posto. Tako statistika kaže kako je u srpnju 2015. godine prosječna tražena cijena stana u Splitu 2195 eura.

Stanovi za najam
Potražnju za nekretninama brojni posrednici u prodaji nekretnina vide upravo u prepoznavanju Splita kao atraktivne turističke destinacije. Najviše se traže stanovi od 50 do 70 četvornih metara na uvijek atraktivnim gradskim lokacijama, od centra, Varoša, do Bačvica. Ti stanovi kupuju se u najvećem broju slučajeva kako bi nakon adaptacije postali apartmani za turistički najam.

– Cijene takvih stanova, uz lokaciju, ovise o stupnju uređenosti i opremljenosti prostora. U Varošu su najjeftiniji kvadrati 2000 eura, dok se na Bačvicama, zbog svoje atraktivnosti, kreću od 2500 do najskupljih 5000 eura po kvadratu – ističe Ante Škokić, agent posrednik u Broker grupi, dodajući kako su vrlo atraktivne i Meje, ali tamo se uglavnom traže kuće ili stanovi u luksuznim vilama.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

Cijene tih kvadrata, primjerice na Meštrovićevu šetalištu, kreću se od četiri do pet tisuća eura. S obzirom na cijene kvadrata, najviše upita dolazi od stranaca – Nijemaca, Engleza i Skandinavaca. Koliko ih se uistinu proda, nema konkretnih podataka. Stanove za iznajmljivanje uglavnom kupuju domaći kupci, otvarajući si kroz turistički najam mogućnost jedinog ili dodatnog prihoda.

– Onaj tko traži stan za sebe i za stanovanje, a to su uglavnom mlađi bračni parovi, više su orijentirani na stanove koji se prodaju na jeftinijim Pujankama – naglašava Škokić, ističući kako se u toj splitskoj gradskoj četvrti stanovi mogu kupiti po cijeni od 1700 do 2000 eura kvadrat.

Uvijek poseban
Valja primijetiti kako i u samoj okolici Splita ima vrlo zanimljivih nekretnina, ali, primjerice, Podstrana nije tako popularna. Na toj se lokaciji već dulje vrijeme prodaje nekoliko vila prvi red do mora, ali zbog previsoke cijene nema zainteresiranih. I dok se u Splitu tržište nekretnina održava zahvaljujući procvatu turističke orijentacije grada, mnogi se pitaju hoće li se najstrožem centu grada dogoditi “sindrom Dubrovnika” pa će, kad turisti odu, taj dio grada ostati prazan.

– Za Split nema te opasnosti, to se Splitu ne može dogoditi jer ipak su kupci u većini naši, čak domaći ljudi iz ovog grada – komentira posrednik u prodaji Igor Lozo iz agencije Šimić dom, naglašavajući i kako je Split u svemu specifičan pa tako i u činjenici da se u samo 100 metara zračne linije cijene razlikuju i po 1000 eura.

Komentara 1

Avatar ivo587
ivo587
18:56 14.08.2015.

nitko ne spominje gdje se fekalije slijevaju. 2000 eura za 2 mjeseca mora punog fekalija i pišake, krema za sunčanje, ulja iz brodskih motora, smeća iz albanije, zbiljam to vrijedi ne 2000 nego 200000 eura. Samo molim nemojte dolaziti dalmatincinci u zagreb ako prodajete babovinu, jer ima vas previše već ovdje. Isto kao i hercegovaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije