Ušteda energije

Sa 160 milijuna kuna obnovit će se 6 tisuća obiteljskih kuća

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
22.08.2014.
u 12:00

Za obnovu kuća građani će moći dobiti od 50 pa do 82,5 posto nepovratnih sredstava, ovisno o statusu područja gdje žive

Za projekte obnove obiteljskih kuća ove je godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao sufinanciranje u iznosu oko 160 milijuna kuna.

– S tim novcem na energetski učinkovit način obnovit će se 6000 kućanstava u 180 jedinica lokalne samouprave, što je tri puta više nego u svih devet godina postojanja Fonda – izjavio je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijave za sufinanciranje su u tijeku, a pretpostavlja se da će se na prvi natječaj javiti vlasnici kuća koje su građene do 1980. godine i nemaju gotovo nikakvu toplinsku izolaciju ili minimalnu.

– Te kuće troše veći dio energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode pa bi ovakvi zahvati trebali zaista znatno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60 posto u odnosu na sadašnju – istaknuo je Sven Müller, dodajući kako vjeruje da to dovoljno ilustrira potrebu za što bržom provedbom mjera, pogotovu u vrijeme kada većina građana veliki dio svog mjesečnog budžeta izdvaja upravo za režijske troškove. Za obnovu kuća građani će moći dobiti od 50 pa do 82,5 posto nepovratnih sredstava, ovisno o statusu područja gdje žive. Područja od posebne države skrbi, prva skupina jedinica lokalne i regionalne samouprave, otoci i zaštićeni dijelovi prirode od Fonda će dobiti 80 posto, dok će lokalna jedinica trebati izdvojiti samo 2,5 posto od ukupne investicije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije