VEĆA POTRAŽNJA OD PONUDE

Hrvatskoj i dalje kronično nedostaju luksuzne nekretnine

luksuzne nekretnine
Foto: Thinkstock
05.09.2015.
u 08:30

Unatoč krizi, interes za kupnju ili najam raskošnih kuća i stanova u nas je još uvijek u porastu, ali činjenica je i da se izgledom i kvalitetom još se ne mogu usporediti s onima u Uniji

Iako može zvučati paradoksalno, s obzirom na krizu i tržište nekretnina kojem dugo ne cvatu ruže, ali potražnja za najmom i kupnjom luksuznih kuća i stanova u Hrvatskoj je u porastu.

Štoviše, veća je potražnja od ponude, i to prije svega stanova. Kada je Zagreb u pitanju, onda je to sjeverni dio grada blizu centra, a na obali 1. red do mora ili brežuljak koji nudi prekrasan pogled.

Različiti standardi
To su nam potvrdili vlasnici dviju agencija – Milan Mandić iz opatijskog Smart Investa i Tamara Skorić iz zagrebačkog Hillberga te Boro Vujović iz Operete. Iz njihova iskustva, nedostaje luksuznih nekretnina.

– Mnogo vlasnika svoju nekretninu želi iznajmiti kao luksuznu, a često je ona daleko od toga. Pojam luksuza mijenja se i ima širok raspon, ali standardi ipak postoje. A dobra nekretnina na dobroj lokaciji uvijek ima kupce – govori Milan Mandić.

Foto: pixabay

Naime, luksuz se ne odnosi samo na puno kvadrata ili ukusno uređen interijer opremljen kvalitetnim materijalima nego i na eksterijer. Razumljivo je da su takve nekretnine u ‘primjerenu’ kvartu, da stan ima podzemnu garažu, a kuća bazen te da je okoliš u zelenilu, a stubište obnovljeno, kao i fasada.

Teško je prodati luksuzan stan u staroj neobnovljenoj stambenoj zgradi, bez obzira na to što je interijer na nivou – kaže Mandić. Boro Vujović naglašava kako je ta ‘neusklađenost’ osnovi problem.

– Zagreb je pun vrhunskih objekta na lošim lokacijama – tvrdi. S njima se slaže i Tamara Skorić dodajući kako su u Zagrebu najtraženiji luksuzni stanovi u novogradnji, iako u centru grada ili manje atraktivnim lokacijama postoje prekrasni primjerci. Unatoč tome što imaju visoke budžete, nemaju što klijentima ponuditi.

Foto: pixabay

‘Gastići’ vole skupo
– Budući da je od 2008. godine bilo vrlo malo građevinskih investicija, ponuda dobrih, pa tako i luksuznih nekretnina vrlo je loša. Klijenti koji traže takvo što nemaju što izabrati, a sve ih je više takvih. Jednostavno, nema puno kvalitetnih nekretnina na tržištu – objašnjava razloge nedostatka luksuznih nekretnina Skorić.

Takve nekretnine traže stranci – u Zagrebu diplomati i poslovni ljudi, a na obali dobrostojeći pojedinci. Kada je o Hrvatima riječ, velik broj onih koji se odlučuju na raskošniji dom su gastarbajteri.

– Oni vole kupovati kvalitetne stanove na atraktivnim lokacijama, znaju točno što hoće i spremni su to platiti – kaže Vujović. Svi naši sugovornici složili su se da se naše nekretnine koje nudimo pod luksuz ipak još uvijek ne mogu usporediti s inozemnim, a da se to dogodi, potrebno je još neko vrijeme u kojem će se profesionalizam izdići na viši nivo.

>>Tržište nekretnina: Opatija i dalje najskuplja sa 3095 €/m2

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije