LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Nekretnine su i dalje najtraženije u Zagrebu, a zatim u Rijeci i Splitu

Iako se fokus pretraživanja s dolaskom ljeta pomaknuo na priobalje, najveća potražnja za nekretninama vlada i dalje u glavnom gradu
01. srpnja 2016. u 15:38 14 komentara 21957 prikaza
stanovi
Foto: opereta

Cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 0,5 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u lipnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 6 posto. Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 56 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

Ovakve rezultate pokazalo je novo istraživanje Njuškala, provedeno na uzorku od 167 000 nekretnina oglašenih u lipnju 2016. godine. Na pad prosječnih cijena nekretnina u Hrvatskoj utjecao je pad cijena kuća, dok su stanovi nastavili s rastom prosječnih cijena šest mjeseci za redom.

U 2016. godini, najveći utjecaj na zaustavljanje pada prosječnih cijena kvadrata stanova su gradovi Zagreb i Split te stanovi i apartmani u turističkim destinacijama. Primjerice, na otoku Cresu cijene su narasle za desetak posto na godišnjoj razini.

pizza bar selska zagreb | Autor : Ino Zeljak Foto: Ino Zeljak

Što se tiče velikih gradova, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje mali oporavak. Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks u lipnju iznosi 103).

U lipnju 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura.

Kada je o županijama većina njih na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju i tijekom lipnja nastavile rasti. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.

vikendica | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Najveći interes, pokazuje ovo istraživanje i dalje je glavni grad. Naime, najveći broj pretraživanja odnosi se na stanove u gradu Zagrebu, iako se fokus pretraživanja s dolaskom ljeta pomaknuo i na gradove, naselja i općine u priobalju. Slijede ga Rijeka i Split sa više od 5 posto pretraživanja te Osijek, Zadar i Pula, koji bilježe po 3 posto pretraživanja u proteklom mjesecu.

U lipnju, stanovi i apartmani na moru pokazuju najveći rast pretraživanja potencijalnih kupaca iz Hrvatske i zapadno europskih zemalja.

>>Uz kupnju stana na dar kuhinja, režije 
ili novi automobil