velike odluke

Kratki podsjetnik: na što sve treba obratiti pažnju pri kupnji stana

kupnja stana
Foto: Shutterstock
1/3
09.07.2015.
u 10:29

Pretražujte internet, potražite savjet prijatelja i agenata za posredovanje i postavite si jasne ciljeve... To su prvi koraci pri kupnji nekretnine

Kupujete kuću ili stan, možda jedna od najvažnijih stvari je odrediti što zapravo želite i s tako jasno postavljenim ciljevima krenite u potragu. Dva važna prioriteta su cijena i lokacija. Pregledavajte internetske stranice agencija, potražite savjete prijatelja i agenata za posredovanje u prodaji. Filtrirajte odabrano jer teško da ćete imati snage pogledati više od 10-ak stanova u kratkom vremenu.

Bez obzira na tražene cijene, posavjetujte se s agentima o realnoj cijeni koja se može postići. Cijena ovisi o lokaciji, veličini nekretnine (najtraženiji mali stanovi uglavnom drže cijenu), kvaliteti i godini gradnje, ekspoziciji buke, "popularnosti" zgrade, načinu održavanja i grijanja, dostupnom parkirnom mjestu, infrastrukturi...

Foto: screenshot/facebook

U ovom stresnom poslu, ovo su objektivni faktori. No, ima i onih subjektivnih – za neke stan ima veću vrijednost ako je u blizini posla ili pak roditeljskog doma. Prije razgleda odabranih nekretnina, provjerite kod posrednika urednost vlasničkog lista, građevinske dozvole i ostale dokumentacije kako ne biste trošili vrijeme na razgledavanje nekretnine koja to nema. Ne zaboravite provjeriti katastarski plan i odgovara li projekt izgrađenoj stvarnosti.

Ako ste spremni na kupnju, pogledajte još jednom ispunjava li nekretnina sva vaša očekivanja, poput blizine vrtića ili škole, doma zdravlja, tržnice i javnoga gradskog prijevoza.

Sastavljanje ugovora prepustite profesionalcima – većina agencija ima svoje odvjetnike i pravnike koji će to napraviti po propisu. Osim točnih podataka o nekretnini, u ugovoru je važno navesti i dinamiku isplate i prijenosa nekretnine na novog vlasnika.

Foto: screenshot/facebook

Ima i još nekih važnih činjenica o kojima treba voditi računa, poput jesu li plaćene sve režije i, primjerice, ako je nekretnina naslijeđena – porez.

>>FOTO Dom i ured u 40 m2: sjajan spoj dizajna, funkcija i dobrih materijala

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije