STANJE NA DOMAĆEM TRŽIŠTU

Dubrovnik i Split najskuplji, tržište bilježi blagi oporavak

split
Foto: Marko Prpić/Pixsell
09.05.2016.
u 08:30

Osim za Split i Zagreb, potencijalni kupci nekretnina najviše su zainteresirani za Pulu, Zadar, Osijek, Opatiju i Crikvenicu

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 167.000 nekretnina oglašenih u travnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pale su 0,51 posto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

U usporedbi s cijenama u travnju 2011. godine, niže su za 7 posto. No, travanj pokazuje da prosječne cijene kvadrata stanova bilježe mali oporavak prema istom mjesecu 2015. Najveći utjecaj na zaustavljanje pada prosječnih cijena kvadrata stanova imali su veliki gradovi.

Naime, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje oporavak, Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u proteklih godinu dana, dok u Splitu cijene i dalje rastu. Pokazuju to podaci za navedene gradove koji drže 55 posto od ukupne ponude stanova kod nas.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL
Splitsko-dalmatinska županija ima prosječnu cijenu kvadrata od 1990 eura, a Split 2263 eura. U Dubrovniku je to 3084 eura (Foto: Marko Lukunić/Pixsell)

Prosječne cijene kvadrata u Zagrebu variraju od četvrti do četvrti, pa je primjerice za Gornji Grad-Medveščak prosječna cijena 2072 eura po kvadratu stana, a 2271 za kvadrat kuće, dok se u Brezovici plaća 947 eura.

U travnju su najviše prosječne cijene kvadrata bile u: Dubrovniku (3084 €), Splitu (2263), Zadru (1654), Zagrebu (1543) i Rijeci (1341). Od svih stanova oglašenih u travnju 2016. najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli, Zadru, Osijeku, Opatiji i Crikvenici. Čak 44% svih pretraživanja odnosi se na Zagreb, a 11% na Split.

>>Ožujak bilježi tek oporavak tržišta, a cijene u Splitu i dalje rastu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije